Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 19.01.2023
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vláda se chystá upravit příspěvky u penzijního spoření. Podle zpravodajství deníku Právo a Novinky.cz těm, kdo si měsíčně ukládají méně než pětistovku měsíčně, ji odejme úplně a štědřejší bude jen k těm, kdo začnou spořit více. Nyní je maximální státní příspěvek 230 Kč měsíčně při spoření 1000 Kč a více. Minimální podpora činí 90 Kč za měsíční úložku 300 Kč.

Ten, kdo by si platil méně než 500 Kč, by žádnou podporu nezískal. U měsíčních úložek 1000, 1100 a 1200 Kč má státní podpora oproti aktuálním 230 korunám klesnout na 180, 198, resp. 216 Kč. Při měsíčních úložkách 1500 Kč a více by stát byl velkorysejší a podle návrhu by vyplácel 270 Kč měsíčně.

Cílem je motivovat k vyšším úložkám a tím k zajištění vyšší rezervy pro důchodový věk, prohlásila pro Právo mluvčí ministerstva financí Gabriela Krušinová. Podle ní se dolní hranice úložky, od které se poskytuje státní příspěvek, se zvyšuje z 300 Kč na 500 Kč a zároveň se zvyšuje horní hranice úložky, nad kterou státní příspěvek již dále neroste, ze současných 1000 Kč na 1500 Kč. Zároveň zdůraznila, že hlavním cílem těchto změn v podpoře státu v rámci penzijního spoření na penzi je motivovat jeho účastníky k vyšším úložkám ve třetím penzijním pilíři a tím k zajištění vyšší finanční rezervy pro důchodový věk.

Podle navrženého mechanismu, to je u vkladů od 500 do 1500 Kč, má být výše státního příspěvku 18 procent. Takže si, oproti dnešku, polepší více lidé, kteří si budou spořit více než 1280 Kč měsíčně. Ti, kteří si budou odkládat pouze pětistovku, by měli od státu dostávat každý měsíc pouze 90 Kč, tedy stejně jako při nynější minimální úložce 300 Kč.

Ty, co si mohou střádat pouze menší částky, tedy změna určitě nepotěší. Například za měsíční vklad 700 korun teď dostávají od státu 170 Kč, nově to má být jen 126 Kč.

Účastnický nebo transformovaný fond má v Česku téměř polovina lidí, u penzijních společností si v tzv. třetím pilíři důchodového systému spoří 4,4 milionu klientů.

Chystané změny mají podle ministerstva financí posílit vícezdrojové financování důchodů a snížit nerovnováhy důchodového systému.

Návrh již prošel meziresortním připomínkovým řízením a vláda ho má dostat na stůl do konce ledna.

Parametry návrhu, podle Krušinové, ještě nemusejí být definitivní. Podle ní materiál ještě může, v návaznosti na vypořádání připomínek a navazující koaliční jednání, doznat před předložením na vládu parametrických změn.

Součástí návrhu resortu financí je také investiční penzijní účet s daňovým zvýhodněním. Jde o produkt, který má umožnit střádat si na stáří a případně tyto peníze investovat do akcií, dluhopisů, podílových listů a podobně.

Při dodržení stanovených podmínek, tedy doby trvání produktu alespoň 60 měsíců a výběru prostředků nejdříve v 60 letech věku, bude mít tento produkt stejné daňové zvýhodnění, jaké mají dnes životní pojištění a produkty třetího penzijního pilíře, konstatovala Krušinová. Podle ní to znamená možnost odečíst si od základu daně vložené peněžní prostředky až do výše 48 tisíc Kč ročně, a to kumulativně na všechny tři produkty.

Ministerstvo si od zavedení nového účtu slibuje především větší zájem lidí o tvorbu úspor na stáří prostřednictvím kapitálového trhu. Protože., podle Krušinové, ten je v současnosti relativně opomíjený.

  • Zdroj: Novinky.cz