Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.

Vyjádření Zemědělského svazu ČR ke Strategickému plánu SZP pro Českou republiku

„Zemědělský svaz ČR od počátku roku upozorňuje, že překotná změna strategického plánu bez znalosti dopadů na zemědělství a produkci potravin v neprospěch produkčního zemědělství bude znamenat propad produkce především citlivých komodit, jako je maso, mléko, ovoce, zelenina, chmel či řepa cukrovka. I přes hodnotící zprávu EU, která vyzývá členské státy k potřebě zajištění produkce potravin, vláda pokračuje ve strategii utlumování produkce českých potravin a vyšší podpory malých zemědělských podniků bez jakýchkoli dodatečných podmínek.

Jak vám lžou. Čísla sečtena, podtržena. Exministr Vladimír Budínský se vyjádřil k ruské ropě, uhlí a cenám v energetice

Ministr průmyslu Jozef Síkela plánuje zavést speciální tarif, který by ulevil domácnostem od vysokých cen energií, ale přitom klíčové je snížit cenu elektřiny pro všechny, pro obyvatele i pro podnikatele a pro průmysl. Bez toho přijdou krachy podnikatelů, ekonomická krize a nezaměstnanost. Podle Parlamentních listů je o tom přesvědčen Vladimír Budinský, předseda spolku Konec uhlí – Nová energie. Povolenky, které vytvořila Evropská unie, považuje bývalý ministr dopravy (za ODS – pozn. red.) za dobrý nápad, který se ale vinou EU utrhl ze řetězu. Vadí mu nejen to, že se s nimi spekuluje, ale i to, že nemají v různých zemích různou cenu podle parity kupní síly jednotlivých států.

Obchodníci zneužívají český trh

Potraviny byly v Česku v minulosti brzdou inflace, která se nyní mění spíše na inflační motor. Jídlo na pultech obchodů v posledních týdnech zdražuje, ale zákazníci nejsou jediní, kdo to pociťuje

Ceny v restauracích jsou o 20 až 40 procent vyšší, než si přejí lidé. Největší rozkol je u limonád

Ceny ve stravovacích zařízeních jsou, podle analýzy společnosti Data Servis, o 20 až 40 procent vyšší, než by si hosté představovali. Nejvíce se realita s přáním zákazníků rozchází u limonády. Do gastronomických podniků se po omezeních spojenými s pandemií koronaviru vrátilo 90 procent lidí, zbytek si oblíbil trávení času doma. Podle zpravodajství Českého rozhlasu to vyplývá z údajů, které Data Servis zveřejnil na svém webu.

Jsou rádi, že přežijí. A ještě je vláda bude obviňovat? Jandejskové bouchli do stolu, píší Parlamentní listy

V současné době řada českých zemědělských a potravinářských společností bojuje o přežití hlavně z důvodu neúměrného navyšování vstupních materiálů, jako jsou například pohonné hmoty, elektřina, plyn, hnojiva a obalové materiály. S rostoucí inflací v celé ČR, která v dubnu překročila 14 procent, přicházejí i zaměstnanci těchto podniků a žádají o navýšení mezd, aby jejich domácnosti mohly tuto těžkou dobu plnou nejistot ekonomicky zvládnout.