Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 13.08.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vepřové maso zdražuje. Důvodem je výskyt afrického moru v Číně, která tak musí nakupovat v Evropě. Podle zpravodajství serveru Seznam Zprávy cena vepřového masa stoupá k novému rekordu. Zatímco v lednu se na burze vepřové půlky prodávaly za 1,36 eura na kilogram – dnes je to 1,85 eura. Například cena za kýtu bez kosti od ledna vyrostla už o 42 procent. A zdražování není u konce.

Zpráva serveru Seznam Zprávy dále uvádí, že důvod tohoto zdražení je jasný. Je to kvůli výskytu afrického moru prasat, který celosvětově zvedá ceny, protože poptávka převyšuje nabídku. „Výskyt afrického moru je na celém východě – Vietnam, Korea, Kambodža a Čína. Kvůli africkému moru tam museli utratit 10 procent veškeré produkce zvířat. Proto se obrací na Evropu,“ vysvětlil serveru Seznam Zprávy Karel Pilčík, předseda Českého svazu zpracovatelů masa.

Ale ani Evropě se africký mor nevyhýbá. Výskyt byl hlášen například i na Slovensku, v Polsku, Maďarsku či Belgii. Česká republika je jedinou zemí na světě, která si s africkým morem poradila a kde se z divokých prasat nerozšířil na vepře domácí a podařilo se ho vymýtit.

V nejbližších dnech navíc zdraží nejen vepřové maso, ale i masné výrobky, u kterých cenové výkyvy vždy přichází se zpožděním. „U vepřového masa je obchod trochu zvláštní. Odběratelé akceptují cenu masa a není problém, že se změní z týdne na týden a vyskočí třeba o deset centů. U výrobků to ale vždy trvá déle. Až několik měsíců,“ dodává Karel Pilčík s tím, že teď však přichází doba, kdy poroste i cena výrobků.

Například jeden kilogram vepřové plece výrobci ještě v lednu nakupovali za 34 korun. V srpnu už stojí 47 korun – tedy téměř o 38 procent více. Stejné je to i u kýty. Na začátku ledna za ni výrobci platili 53 procent. Dnes už je kilogram vyjde na 76 korun.

Plný nárůst cen však výrobci do svých uzenin a dalších výrobků promítnout nemohou. Obchodníci to totiž nedovolí. „Nějakých 15 až 17 procent by bylo správné, ale takovou cenu výrobci nedostanou,“ říká Karel Pilčík s tím, že uzeniny podle něj zdraží o deset až patnáct procent.

  • Zdroj: seznam.cz