Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 03.11.2016

Kvalita potravin, konkurenceschopnost českých výrobců a přiměřená potravinová soběstačnost. O těchto tématech dnes na Žofínském fóru mluvil ministr zemědělství Marian Jurečka. Poukázal i na nerovnocenné postavení dodavatelů při vyjednávání s maloobchodními řetězci či označování potravin v obchodech.

„Díky novele zákona o potravinách už nebudou moci obchodníci jako českou potravinu označit cokoliv, třeba to, co se u nás jen zabalí. Nastavili jsme jasná pravidla, aby to, co je uváděno jako české, bylo skutečně vyrobeno v České republice a z místních surovin,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Hovořil i o zlepšení postavení zemědělců v potravinovém řetězci. Obchodníci totiž mají dlouhodobě silnější vyjednávací pozici, která se projevuje především při stanovování cen a rozdělování ziskových marží. Více než čtyři pětiny dodavatelů tvrdí, že se setkávají s některou z nekalých obchodních praktik ze strany maloobchodních řetězců.

„Dosavadní kroky Evropské komise pro potírání nekalých obchodních praktik jsou nedostatečné. Je nezbytné přijít s celounijním legislativním řešením, které zajistí rovné podmínky mezi zemědělci, zpracovateli a obchodníky,“ uvedl ministr Jurečka.

Dalšími tématy Žofínského fóra byly Strategie MZe s výhledem do roku 2030, potravinová soběstačnost ČR či rozdílná kvalita výrobků přímo od výrobců v porovnání s výrobky uváděnými pod privátní značkou obchodního řetězce.

 

 

 

   

  • Zdroj: eagri.cz