Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 05.10.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Do specifického trhu bydlení běžně zasahuje stát, řekla v pořadu „Jak volí vaše peněženka“ na CNN Prima NEWS ekonomka Ilona Švihlíková. Podotkla, že role státu v problematice bydlení je hlavním sporem napříč českým politickým spektrem. Ekonomka Helena Horská k tomu podotkla, že nejlepší by bylo zapojit do řešení bytové otázky obce, soukromníky i stát.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) ve vysílání CNN Prima NEWS řekla, že navrhuje zřídit státní bytový fond, který postaví ročně 10 tisíc bytů. Další by nakupoval od developerů a následně je za regulované nájemné nabízel českým občanům. Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek naopak představil vizi se zapojením obcí a výstavbou 40 tisíc nových bytů ročně nad rámec čísel z posledních let.

„Propočítávám si takzvanou výstavbovou mezeru. Když budeme stavět 46 až 50 tisíc bytů ročně, bude nám zalepení mezery trvat 10 let,“ varovala Helena Horská v rámci televizní debaty s ekonomkou Ilonou Švihlíkovou. Pole Horské sni nápad ČSSD, že pokud by člověk vlastnil více než čtyři byty a neobsadil by je, platil by tučnou pokutu, jí nepřijde šťastný. Nejlepší by, podle ní, byla kooperace obcí, soukromníků a státu.

Ekonomka Ilona Švihlíková, při hodnocení debaty ministryně Jany Maláčové s poslancem Janem Bartoškou, poznamenala, že politici se v mnoha otázkách shodli. „Hlavním problémem ale je, do jaké míry má zasahovat stát. A pokud má, jakými nástroji. Shoda mě však naplňuje optimismem, že by se něco mohlo změnit,“ řekla poradkyně ministerstva práce a sociálních věcí.

Řešení se státem i obcemi jsou ale, podle Ilony Švihlíkové, během na dlouhou trať. „Bydlení nezískáme lusknutím prstu. Byt není normální statek. Není to tak, že si jdu koupit půl kila hovězího,“ zdůraznila. U takto specifického trhu je prý běžné, že do něho zasahuje stát.

Lidé se u nájmů bojí nejistoty

Ekonomky se ale neshodly na roli investorů. „V řadě zemí vidíme, že kvůli mnoha okolnostem slouží byt jako investiční aktivum. To je obrovský problém,“ prohlásila Švihlíková.

„Když investor koupí byt a pronajímá ho, poslouží k uspokojení potřeb lidem, kteří si ho sami nemohou dovolit. Investory, kteří jsou připraveni investovat do nájemního bydlení investovat, bych do řešení problému zapojila,“ oponovala Hlena Horská.

Podle Ilony Švihlíkové je bydlení v nájmu nepopulární z důvodu nejistoty. Horská by proto uzákonila větší ochranu nájemníků, navrhla například garanci nájemného před případným zvýšením.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS