Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 20.07.2017
  • Autor: Ing. Mgr. Alena Mastantuono

Od prvního července řídí Evropskou unii Estonsko. Nastupuje po Maltě a je první zemí v novém triu (Estonsko, Bulharsko a Rakousko). Původně mělo předsednictví v Radě EU vést Spojené království, ale po svém rozhodnutí odejít z EU, se této role vzdalo. Estonsko je země digitálního pokroku, a to se odrazí i na jeho agendě. Mezi hlavní témata bude patřit volný pohyb dat a každá z formací Rady se zaměří na digitální otázky. Téměř 50 legislativních jednání se zaměří na různé aspekty budování digitální Evropy doprovázených 50 akcemi, které budou tomuto tématu věnovány. Klíčová témata, kterým se předsednictví nevyhne, jsou budoucnost společné zemědělské politiky v kontextu plánovaného rozpočtu EU po roce 2020, prohlubování hospodářské a měnové unie a odchod Velké Británie z EU. Letos na podzim, tj. po volbách v řadě evropských zemí, bude probíhat aktivní debata o směřování Evropské unie. 

Program půlročního estonského předsednictví se zaměří na čtyři hlavní priority: otevřené a inovativní evropské hospodářství, bezpečnou Evropu, digitální Evropu s volným tokem dat a inkluzivní a udržitelnou Evropu. Priority byly inspirovány Bratislavským summitem a Římským prohlášením. Nejdůležitějším úkolem estonského předsednictví bude dle slov estonského předsedy vlády Jüri Ratase udržovat jednotnou Evropy a zajistit, aby se nikdo necítil odmítnut nebo vyloučen.


Otevřené a inovativní evropské hospodářství

Předsednictví se zaměří na ochranu a podporu čtyř svobod jednotného trhu, rozvoj podnikatelského prostředí, zajištění spravedlivé hospodářské soutěže, rozvíjení obchodních jednání, vytváření nových možností financování pro společnosti a zajištění stabilního bankovního sektoru, vytvoření dobře fungujícího trhu s elektřinou a posílení postavení spotřebitelů a předcházení daňovým únikům. V rámci balíčku pro jednotný trh se bude předsednictví věnovat rozjednaným návrhům jako elektronická karta pro služby a informační nástroj jednotného trhu (SMIT). Na návrhy po létě naváže nový balíček opatření na jednotném trhu v oblasti zboží a iniciativa „inteligentní specializace“ pro zlepšení inovací v EU.

Bezpečná Evropa

Pro zajištění bezpečné Evropy se předsednictví zaměří na posílení boje proti terorismu a organizovanému zločinu, zlepšení vnitřní bezpečnosti a ochrany vnějších hranic EU, řešení migrační krize a reformu společného evropského azylového systému, podporu a posílení vztahů se zeměmi východního partnerství a zvýšení výdajů na obranu a rozvíjení evropské obranné spolupráce a partnerství s NATO.

Digitální Evropa a volný tok dat

Digitální agenda je pro Estonce klíčová. Předsednictví bude usilovat o rozvoj přeshraničního elektronického obchodování, elektronické služby, zajištění poskytování moderních a bezpečných elektronických komunikací, vytváření příznivého prostředí pro nové inovační služby a podporovat přeshraniční digitální veřejné služby. Důkazem je diskuse vedená na červencové neformální Radě pro konkurenceschopnost a telekomunikace, která byla věnována přístupu k osobním údajům a jejich opětovného použití. Estonsko chce uzavřít jednání o navrhovaném nařízení o přeshraničním doručování zásilek. Kromě toho hodlá uspořádat ministerské zasedání a v říjnu vypracovat prohlášení o elektronické správě.

Inkluzivní a udržitelná Evropa

Předsednictví se zaměří na modernizaci pravidel, která podporují mobilitu pracovníků a volný pohyb osob, zajišťují rovné příležitosti na trhu práce a udržitelné prostředí, posilují sociální začlenění. V oblasti vzdělávání se estonské předsednictví zaměří na program Nové dovednosti, modernizaci vysokoškolského vzdělávání a iniciativu pro sledování absolventů navrženou na konci května.

Předsednictví se dále zaměří na environmentální závazky a pokračování Evropského systému obchodování s povolenkami (EU ETS). Bude usilovat o dosažení dohody mezi členskými státy na řízení energetické unie a o vyjednávání návrhu o energetické účinnosti v rámci trialogů s Evropským parlamentem. Předsednictví navrhne prohlášení o partnerství veřejného a soukromého sektoru v oblasti digitalizaci energetického odvětví.