Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 19.10.2016

Ministerstvo zemědělství nepodceňuje složitou situaci na komoditním trhu s mlékem a vepřovým masem, snaží se hledat okamžité nástroje, jak zemědělcům pomoci, aby chovatelé nebyli nuceni živočišnou výrobu v těchto těžkých časech utlumovat či rušit, ale naopak ji vhodnými investicemi rozvíjet. V živočišné výrobě řeší aktivně situaci např.:

  • jednáním na úrovni EU
  • nastavováním dotací a podpor
  • zavedením nových národních dotačních titulů
  • zvýšením podílu domácích potravin na tuzemském trhu
  • podporou propagačních opatření pro zemědělské produkty
  • edukativní činnosti
  • pomoc při odbytu výrobků

Jednání na úrovni EU

Evropská komise v reakci na pokračující negativní situaci na trhu přijala v červenci 2016 další balíček mimořádných opatření.

Balíček má tyto parametry:

  1. Schéma na snížení produkce mléka s rozpočtem 150 mil. € (NK v přenesené pravomoci 2016/1612) -  jedná se o schéma na úrovni EU, kdy za dobrovolné snížení produkce v období tří tříměsíčních období, dostane producent na základě žádosti 14 €/100 kg nedodaného mléka na trh. ČR zaslala EK připomínku, že by měla být stanovena maximální hranice objemu snížení produkce 25 %. Domníváme se, že by opatřením nemělo být podporováno uzavírání chovů, ale mělo by se jednat o podporu aktivních chovatelů. EK tuto připomínku reflektovala – do nařízení bylo přidáno, že žadatelem může být ten, kdo produkoval mléko ještě v červenci 2016 a maximální objem na který může žádat je 50 %.

 V ČR bude nařízení aplikováno přímo, bez přípravy národní legislativy. Podpora je administrována SZIF, v současné době probíhá první kolo podávání oznámení o záměru snížit produkci v prvním období. Poslední den pro podávání žádostí na toto období je 21. září 2016. K 21. září 2016,11,00 hod bylo podáno 198 oznámení o záměru snížit produkci mléka. 

  1. Mimořádná kompenzační platba vázaná na stabilizaci trhu (NK v přenesené pravomoci 2016/1613) – balíček 350 mil. € alokovaný na tuto podporu byl rozdělen členským státům na národní obálky. ČR má alokováno 10,3 mil. €. Je možný top-up do výše 100 %, který ČR hodlá využít. Členský stát vyplatí podporu producentům na základě národního programu, který musí být zaměřen na některou z oblastí stabilizace trhu, které jsou v návrhu delegovaného aktu stanoveny.

 

ČR v současné době připravuje národní legislativu a zvažuje využití opatření na stabilizaci a snížení produkce, podporu na sdružování producentů, školení v oblasti finančních nástrojů a řízení rizik, účast v režimu ekologického zemědělství či zapojení do certifikovaného režimu jakosti. ČR rozdělí podporu mezi producenty mléka a vepřového masa, přičemž platba pravděpodobně bude vyplacena na zvíře a bude vyplacena předem, za závazek producenta, že dodrží jedno z vybraných opatření ke stabilizaci trhu. Tento způsob vyplácení i navrhovaná opatření byla s EK konzultována a EK návrhy ČR hodnotí kladně.

  1. Dobrovolná podpora vázaná na produkci (PNK 2016/1616) - EK dává členským státům možnost přehodnotit pro rok 2017 nastavení podpor vázaných na produkci pro odvětví mléka. V roce 2017 může členský stát vyplatit VCS na počet dojnic, na které byla podpora vyplacena v roce 2016.

ČR návrh podpořila, nicméně možnosti nevyužije.

  1. Prodloužení veřejné intervence sušeného odtučněného mléka (NK v přenesené pravomoci 2016/1614) – současné období končí 30. září 2016. EK navrhuje prodloužení do 27. února 2017. Nedojde už ovšem k navýšení množstevního limitu pro nákup za pevnou cenu. Po dosažení limitu 350 tis. tun bude probíhat nákup prostřednictvím nabídkového řízení a to až do konce roku. Od 1. 1. 2017 bude nové období a tudíž bude platit původní strop pro nákup za pevnou cenu 109 tis. tun sušeného mléka. Bylo stanoveno přechodné období, po které nebudou platit nová horizontální pravidla (měla platit od 1. 10. 2016) a režim bude administrován podle současného nastavení.

      ČR návrh podpořila, režim je v ČR aktivně využíván.

  1. Prodloužení podpory soukromého skladování SOM (PNK 2016/1619) – prodlouženo bude           do konce února 2017. Prodloužení se týká pouze sušeného mléka, podpora soukromého skladování másla a sýrů skončí k 30. 9. 2016. Stejně jako u veřejné intervence bylo u soukromého skladování stanoveno přechodné období pro administraci.

       ČR návrh podpořila, režim je v ČR aktivně využíván.  

  1. Dřívější výplata záloh (PNK 2016/1617) – EK navýší platbu záloh až na 70 % u přímých plateb a    85 % u plošných plateb z PRV od 16. října 2016.

       ČR návrh podpořila a možnosti využije.

Nastavení mimořádných podpor a opatření 

Vedle mimořádné kompenzace z červencového balíčku, která je nyní v ČR v přípravě, byla v roce 2016 vyplacena mimořádná kompenzace z balíčku EK ze září 2015. Podpora byla vyplácena do června 2016. Nastavení obou balíčku je následující:

Mimořádné kompenzace chovatelům dojnic a prasnic I.                            604 mil. Kč

Mimořádné kompenzace chovatelům dojnic a prasnic II.                           560 mil. Kč

Ke stanoveným částkám mimořádných plateb Evropskou Komisí zajistilo Ministerstvo zemědělství 100% doplatky, tzn. v rámci prvního balíčku bylo z národních zdrojů doplaceno cca 302 mil. Kč, v rámci druhé mimořádné podpory je připraveno k vyplacení z národních zdrojů cca 280 mil. Kč. Uvedené podpory přispívají k řešení problémů v sektoru mléka i vepřového masa, kdy např. nemuselo v České republice dojít ke snížení stavů dojnic. V rámci přetrvávající krize mohli producenti zachovávat nebo dokonce navýšit produkci mléka, aby si udrželi cash flow. Ke konci prvního pololetí 2016 byly stavy dojnic dokonce meziročně vyšší            o 0,9 %. Zastavil se propad v cenách zemědělských výrobců.

Dalším opatřením, které se připravuje, je novela zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů

Zelená nafta v živočišné výrobě                                                                  900 mil. Kč

Dosud se tzv. zelená nafta vztahovala pouze na rostlinnou výrobu. Rozšíření má pomoci živočišné výrobě, která je v tíživé situaci. Poslanci by měli novelu schvalovat na další schůzi v říjnu. Zemědělci v rostlinné výrobě by podle návrhu nejprve dostávali zpět 40 procent daně a v živočišné výrobě 90 procent daně. Tento princip by měl fungovat do konce června 2017, od 1. července 2017 se pak vratka bude odvíjet od intenzity chovu zvířat. Nejméně by měly dostávat firmy bez živočišné výroby. Čím vyšší poměr živočišné výroby bude, tím vyšší bude i vratka daně.

Vzhledem k nejistotám ohledně vývoje zemědělství v České republice a s přihlédnutím k významným dopadům navrhovaných opatření zohledňujících intenzitu chovu na státní rozpočet České republiky, se navrhuje použít zvýšenou a nejvyšší sazbu daně pouze do 31. 12. 2018. O případném prodloužení bude možné rozhodnout s ohledem na vývoj sektoru zemědělství a stav státního rozpočtu v budoucnu.

V případě, že novela zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů bude PSP ČR schválena ve znění komplexního pozměňovacího návrhu poslanců Mariana Jurečky, Pavla Šrámka a Petra Kudely k vládnímu návrhu zákona, finanční nároky pozměňovacího návrhu na veřejné rozpočty se odhadují ve výši 600 až 900 mil. Kč v roce 2016, 0,9 až 1,0 mld. Kč v roce 2017 a 1,3 až 1,4 mld. Kč v roce 2018.

Harmonogram

604 mil. Kč – mimořádná kompenz. I.          bylo vyplaceno během první poloviny roku 2016

560 mil. Kč – mimořádná kompenz. II          podání žádosti – od 15. do 30 listopadu 2016

                                                                       zveřejnění výše sazby – do 31. prosince 2016

                                                                      vydávání rozhodnutí – nejpozději do 1. poloviny ledna 2017

                                                                      první platby – nejpozději do 2. poloviny ledna 2017

 900 mil. Kč – zelená nafta v živ. výrobě       od ledna 2017

 Zavedení nových národních dotačních titulů

Kompenzace za sucho v roce 2015 – krmné plodiny                               1 100 mil. Kč

Národní dotační programy 19.A. a 20.A.                                                     850 mil. Kč

Účelem programu je podpora v zájmu zlepšení tržních příležitostí a dosažení přidané hodnoty u mléka a mléčných výrobků. Posílení zájmu spotřebitelů o kvalitní potraviny vyrobené ze surovin převážně domácího původu s průkazně nadstandardními parametry kvality svázané se zajištěním nadstandardní pohody zvířat. Režimy týkající se jakosti zemědělských produktů a potravin poskytují spotřebitelům záruky ohledně jakosti. Tato garance zlepšuje tržní příležitosti pro vybrané produkty a následně se projeví ve vyšším odbytu a vyšší ceně. Produkce vysoce kvalitních produktů může zlepšením příjmu producentů a vytvářením pracovních příležitostí vyšší kvalifikace představovat i významný přínos pro hospodářství a sociální stabilitu venkova. Jedná se o víceletou podporu, notifikovanou do roku 2020 s tím, že dopady nejsou okamžitého rázu, ale s výhledem následujících let.

Harmonogram

Podávání předběžných žádostí DT19 a DT20 na rok 2017             od 15. září do 30. září 2016

Příjem žádostí o DT19 a DT 20                                                  od 1. října do 31. října 2016

Vystavení rozhodnutí a výplata podpory DT19 a DT 20                 do 31. prosince 2016

Dále probíhá proces notifikace (schválení) nového dotačního programu na zlepšení životních podmínek drůbeže a totožné programy jsou pak ke schválení připraveny pro producenty vepřového masa a chovatele masného skotu.

Zvýšení podílu domácích potravin na tuzemském trhu

Ministerstvo zemědělství podporuje značky Klasa, Regionální potravina. Prostřednictvím značek KLASA a Regionální potravina seznamuje veřejnost s kvalitní a lokální potravinářskou produkcí. Hlavní součástí podpory ze strany Ministerstva zemědělství a Státního zemědělského intervenčního fondu je pořádání akcí na podporu prodeje oceněných produktů, včetně propagačních kampaní. Meziročně dochází k nárůstu celkové domácí spotřeby mléka a mléčných výrobků, odhad pro rok 2016 je o 1,9 %. Dále Ministerstvo zemědělství jedná se zástupci obchodních společností.

Ministerstvo zemědělství rovněž podporuje program Mléko do škol, který má nejen význam zdravotní, ale i výchovný (budoucí spotřebitel). Program Mléko do škol od září 2017 mění svá pravidla, bude více podporován ze strany Evropské unie a bude upřednostňovat čerstvé potraviny místní produkce, odstraní přidaná sladidla a umělá dochucovadla. EU přispívala členským zemím na Mléko do škol v uplynulých letech celkovou částkou cca 68 mil. €/rok, z toho ČR cca 415 000 €/rok (cca 11,2 mil. Kč). Od školního roku 2016/2017 EU stanoví členským zemím obálky na Mléko do škol, pro ČR 1 600 707 €, tj. cca 43,2 mil. Kč.

Podpora propagačních opatření

Cílem této podpory je zvýšení konkurenceschopnosti a upevnění postavení výrobků a to jak na vnitřním trhu, tak na trhu třetích zemí. Aktuálně realizovaným programem je např. program EU MILKY WAY – EU MLÉČNÁ CESTA, zaměřený na propagaci mléčných výrobků na trzích třetích zemí, konkrétně na Libanon, Saudskou Arábii a Spojené arabské emiráty. Dalším podporovaným programem je KVALITA Z EVROPY – CHUTĚ S PŘÍBĚHEM – cílem tohoto programu je seznámit veřejnost s celoevropským systémem značení, které garantuje vysokou kvalitu potravin. Na komunikaci benefitů konzumace mléka a mléčných výrobků se zaměřuje další program – „BÍLÉ PLUS“ (MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY PRO VÁS). V červenci letošního roku skončil propagační program KVALITNÍ EVROPSKÉ MLÉČNÉ VÝROBKY.

Pomoc při odbytu výrobků

Zpracovatelům nabízí Ministerstvo zemědělství pomoc při jejich odbytu výrobků ať již konzultacemi se zemědělskými diplomaty (Nikola Hrušková – Rusko, Pavel Svoboda – Srbsko, Eduard Řehák – Saudská Arábie, Vladimír Randáček – Čína), nebo podporou zaměřenou na veletrhy a výstavy v zahraničí a tuzemsku. Podpora exportu českých podniků formou dotačního programu 9H – Podpora účasti na mezinárodních veletrzích a výstavách v zahraničí je připravena i pro rok 2017.

Edukativní činnost

Ministerstvo zemědělství si uvědomuje velký význam mléka a mléčných výrobků pro naši společnost. Podílí se finančními prostředky např. i na edukativní činnosti. V rámci podpor vyplácených nestátním neziskovým organizacím v roce 2016 ministerstvo podpořilo dva projekty. Jeden projekt – Naskoč na mléčnou vlnu – realizuje Agrární komora České republiky a snahou projektu je podpořit u mladších žáků zdravé stravovací návyky a s tím spojené pohybové aktivity. Druhý projekt – Zdravý životní styl mládeže, je realizovaný společností LAKTEA a cílovou skupinou jsou žáci ve věku 9 – 15 let. Tento projekt atraktivně prezentuje zemědělskou a potravinářskou praxi propojením škol s výrobci a zpracovateli potravin na lokální úrovni.

Závěr: Přijatá opatření nelze ještě zcela vyhodnotit, neboť některá jsou stále ještě realizována či připravována, nicméně již v srpnu 2016 byl zaznamenán nárůst ceny mléka v ČR. Přesto, že se jedná o pozitivní signál, cenová hladina je stále příliš nízko, dlouhodobě se pohybuje pod výrobními náklady a návrat ceny na úroveň počátku roku 2014 není v žádném případě otázkou blízké budoucnosti. Rovněž nárůst reprodukční užitkovosti u prasnic na úroveň roku je postupný, ceny zemědělských výrobců jatečných prasat v živém i v mase se postupně zotavují.

                                                                                                   Příloha

MLÉKO

Cenový vývoj svět a EU:

Světové ceny – obchod s mlékárenskými výrobky – USD/t

USD/t

Poslední ceny

Změna oproti předchozím 14 dnům

Meziroční změna

04/09/2016

21/08/2016

Změna v %

Září 2015

Meziroční změna v %

EU

Oceánie

USA

EU

Oceánie

USA

EU

Oceánie

USA

EU

Oceánie

USA

EU

Oceánie

USA

Máslo

3 855

3 400

4 569

3 668

3 150

4 901

+5,1

+7,9

-6,8

3 168

2 825

5 305

+22

+20

-14

SOM

2 052

2 100

1 894

1 983

2 000

1 872

+3,5

+5,0

+1,2

1 904

1 788

1 846

+8

+17

+3

SPM

2 769

2 750

2 910

2 559

2 663

2 954

+8,2

+3,3

-1,5

2 358

2 025

2 535

+17

+36

+15

Čedar

3 293

3 350

3 739

3 161

3 300

3 993

+4,2

+1,5

-6,4

3 340

3 000

3 781

-1

+12

-1

Pramen: Milk Market Observatory

Výsledky aukcí Global Dairy Trade ze dne 6. 9. 2016

USD/t

Říjen 2016

Listopad 2016

Prosinec 2016

Leden 2017

Únor 2017

Březen 2017

Vážený aritmetický Ø

Máslo

4 035

3 765

3 710

3 705

3 745

3 735

3 764

SOM

2 278

2 216

2 236

2 227

2 208

2 237

2 224

SPM

2 834

2 808

2 794

2 758

2 764

2 982

2 793

Pramen: Milk Market Observatory, Global Dairy Trade

 

Cenový vývoj ČR

Ceny zemědělských výrobců (CZV) mléka kravského celkem v Kč/l

Rok

I.

II.

III.

IV.

V.

VI.

VII.

VIII.

IX.

X.

XI.

XII.

Æ za rok

2008

10,04

9,98

9,69

9,19

8,74

8,44

8,07

7,89

7,73

7,46

7,13

6,83

8,43

2009

6,43

6,17

6,08

6,06

6,02

5,95

5,89

5,91

5,99

6,17

6,39

6,67

6,14

2010

6,90

7,08

7,16

7,23

7,30

7,34

7,37

7,46

7,62

7,77

7,89

8,02

7,43

2011

8,08

8,15

8,20

8,24

8,27

8,27

8,29

8,27

8,29

8,33

8,37

8,38

8,26

2012

8,35

8,30

8,14

7,83

7,53

7,30

7,19

7,21

7,30

7,48

7,68

7,80

7,67

2013

7,93

8,05

8,12

8,20

8,24

8,29

8,36

8,50

8,72

8,99

9,28

9,49

8,51

2014

9,66

9,72

9,75

9,72

9,61

9,51

9,46

9,29

9,07

8,95

8,86

8,84

9,37

2015

8,52

8,39

8,31

8,15

7,76

7,46

7,20

7,03

7,07

7,24

7,33

7,41

7,66

2016

7,32

7,08

6,81

6,54

6,25

6,12

6,10

6,18*)

 

 

 

 

 

Pramen: Rezortní statistika Mlék (MZe) 6-12; ukazatel průměr roku je počítán jako aritmetický průměr

Pozn.: *) = odhad

Vývoj cen zemědělských (CZV) a průmyslových (CPV) výrobců v Kč/l (kg)

 

Červenec

2015

Leden

2016

Červenec

2016

Index

Červenec2016/leden2016

Index

Červenec 2016/červenec 2015

CZV syrové kravské mléko celkem

7,20

7,32

6,10

83,3

84,7

CPV mléko polotučné pasterované

12,63

11,97

10,44

87,2

82,7

CPV mléko polotučné trvanlivé

8,86

9,55

7,10

74,3

80,1

CPV máslo

98,35

101,27

87,51

86,4

89,0

CPV Eidam (30 % t. v suš.)

79,78

72,67

67,42

92,8

84,5

Pramen: Rezortní statistika Mlék (MZe) 6-12

Vývoj spotřebitelských cen (SC) Kč/l (kg)

 

Červenec

2015

Leden

2016

Červenec

2016

Index

Červenec 2016/leden 2016

Index

Červenec 2016/červenec 2015

SC mléko polotučné čerstvé

18,62

19,21

16,86

87,8

90,5

SC mléko polotučné trvanlivé

16,78

15,63

14,42

92,3

85,9

SC máslo

157,4

145,31

140,25

96,5

89,1

SC Eidam

116,1

107,39

100,01

93,1

86,1

Pramen: ČSÚ

VEPŘOVÉ MASO

Vzhledem ke složité situaci v chovu prasat poklesl v roce 2015 proti roku 2014 i počet odchovaných selat na prasnici o 0,3 selete. V roce 2016 očekáváme postupný nárůst reprodukční užitkovosti a návrat na úroveň roku 2014.

Ceny zemědělských výrobců jatečných prasat v živém i v mase oproti roku 2015 poklesly za osm měsíců 2016 o -5,3%. Situace se v posledním období však zlepšila, kdy cena jatečných prasat od května proti předchozím měsícům zvyšovala až na 41,16 Kč/kg v mase (srpen). Ve srovnání měsíce srpen 2016 a 2015 byla cena o 6,7 % vyšší.  Na trzích v celé EU 28 se cena prasat v srpnu zvýšila proti červenci o 11,6 % na  1,99 € /kg (cca 53,77 Kč) v mase (ve třídách S a E). Ceny selat klesly proti roku 2015 za osm měsíců roku 2016 o 7,9 %. Na trzích EU ceny selat od ledna do července se postupně zvyšovaly z 33,44 EUR/kus na 44,34 EUR/kus v červenci. V měsíci srpnu 2016 se cena selat snížila o 2,2 %.

Vývoj stavů prasat v ČR

Rok

Stavy prasat celkem

k 1. 4.

z toho stav prasnic

k 1. 4.

Stavy prasat celkem

k 1. 8.

z toho stav prasnic

k 1. 8.

Stavy prasat celkem

 k 31. 12.

z toho stav prasnic

k 31. 12.

Počet narozených selat k 31.12.

tis.kusů

tis.kusů

tis.kusů

tis.kusů

tis.kusů

tis.kusů

mil.kusů

2015

1 560

96

1 560

96

1 555

96

3,07

2016*

1 550

95

1 560

95,5

1 600

96

3,10

Pramen: ČSÚ – výsledky ŽV, Soupis hosp.  zvířat k 1. 4., Výsledky živočišné výroby k 1.8. a 31.12.2015, * = predikce MZe

Počet narozených a odchovaných selat na prasnici                                                                             ks

Rok

Průměrný stav prasnic

Narozených selat na prasnici

Odchovaných selat na prasnici

% uhynulých selat z narozených

2015

107 704

28,6

25,7

10,2

2016*

107 000

28,9

26,0

10,0

Pramen: ČSÚ, * = predikce MZe

 

Ceny zemědělských výrobců jatečných prasat v živém - odpovídá klasifikaci SEU    Kč/kg ž. hm.

Rok

I.

II.

III.

IV.

V.

VI.

VII.

VIII.

IX.

X.

XI.

XII.

ÆØ roku

2015

29,06

28,25

28,30

28,53

28,52

29,01

29,89

29,57

29,60

29,95

29,47

28,14

29,09

2016

27,08

26,40

25,87

25,45

25,64

27,63

30,37

32,12

 

 

 

 

27,57

Pramen: ČSÚ

 

Ceny zemědělských výrobců jatečných prasat v mase - odpovídá klasifikaci SEU    Kč/kg masa

Rok

I.

II.

III.

IV.

V.

VI.

VII.

VIII.

IX.

X.

XI.

XII.

ÆØ roku

2015

39,05

37,60

37,60

37,64

37,24

37,83

38,69

38,58

38,34

38,56

37,56

35,66

37,86

2016

35,46

33,86

33,48

32,94

33,42

36,00

39,97

41,16

 

 

 

 

35,79

Pramen: ČSÚ

 

Ceny chovných selat                                                                                                                 Kč/kg ž. hm.

Rok

I.

II.

III.

IV.

V.

VI.

VII.

VIII.

IX.

X.

XI.

XII.

ÆØ roku

2015

54,85

49,86

53,81

49,94

53,03

54,93

55,55

54,66

52,46

52,26

52,48

49,75

52,80

2016

46,74

46,15

46,64

47,64

48,55

47,80

48,92

56,54

 

 

 

 

48,62

Pramen: ČSÚ

 

  • Zdroj: vlada ČR