Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 10.02.2020
  • Autor: Svatopluk Čech

Tak se prý na nás žene revoluce. Po tom, co vláda přišla s myšlenkou, že nám všem zlevní čepované pivo, což samo o sobě je něco neuvěřitelného – protože kdy v minulosti se stalo, aby se zlevnilo pivo, je tu další revoluční návrh – dáme všem zaměstnancům peníze, aby se mohli pořádně najíst. Samozřejmě, že v zaměstnání -  ještě některým z nich dopřejeme, aby si k tomu obědu dali i levnější pivo. Tohle snad nikde v Evropě není a myslím, že ani dlouho ještě nebude.  Asi proto ministryně Schillerová mluvila v mediích o tom, že chystá  revoluci.

Co se nám nabízí? Ministerstvo financí přichází s návrhem, že by se vedle dosud používaných stravenek mělo umožnit, aby zaměstnavatelé poskytovali zaměstnancům hotové peníze. Šlo by o tzv. stravenkový paušál zhruba v hodnotě 1100 Kč měsíčně. Tyto peníze nebudou zdaněny a nebude se z nich platit ani zdravotní ani sociální pojištění – a to ani zaměstnanec, ani zaměstnavatel.

Ty peníze budou vypláceny společně s platem či mzdou a tak se stanou její součástí, protože kdo je dovede od mzdy odlišit. A bude pak na každém zaměstnanci, aby si vybral, zda chce stravenky, nebo bude chodit do závodní jídelny (bez stravenek anebo se stravenkami), anebo si vezme peníze tak říkajíc „na ruku“.

Až dosud je to tak, že zhruba 1,8 mil. zaměstnanců se stravuje v závodních jídelnách, dalších 1,5 mil zaměstnanců dostává stravenky. Zhruba 1 mil zaměstnanců žádné stravenky ani jinou podporu stravování nemá.

Ministerstvo financí slibuje, že právě jim touto formou zajistí oněch 1100 Kč, které jim až dosud zaměstnavatel nedával. Proč jim to dosud zaměstnavatel nedával, to se neví a podle všeho je to ministerstvu jedno. Jestli to bylo proto, že na to neměl peníze, anebo  to nepovažoval za nutné, se neví. Neví se o tom sice nic, ale to nebrání ministerstvu, aby si vzalo do hlavy, že jeho rozhodnutím ministerstva financí tento benefit zaměstnanci dostanou. V tom je ta revoluce. Dosud to nešlo a teď to změníme.  

Je to zvláštní logika, ale budiž. Ministryně financí nejednou v posledních dnech vykládala, že dá stravenkový paušál dalšímu milionu zaměstnanců. To samozřejmě není pravda. Ona jim nic nedá, protože žádné takové peníze nemá. Bude to zaměstnavatel, který možná někomu něco dá. Ale může to být i tak, že se takovým stravenkovým paušálem zvýší mzda, namísto normálního zvýšení mezd. Copak to někdo rozliší?

Když se na to tak dívám – vidím v tom zase nějaké zlevnění – stejně jako s tou DPH  ve výši 10 % na čepované pivo.  Pokud dosud zaměstnanec nedostával žádnou podporu pro stravování, pak je docela možné – a bude to platit pro menší firmy, protože tam kde se uzavírají kolektivní smlouvy, by to odbory nepřipustily – že se tímto paušálem mohou v budoucnu zvýšit mzdy.  Když zaměstnavatel zvýší mzdu stravenkovým paušálem – nemusí platit 34 % pojištění a zaměstnanec dostane „čistých“ 1100 Kč – taky bez daně.  No neberte to, když vám to někdo nabídne.

Všichni však nemohou vyhrát. Jestliže nižší DPH na pivu bude znamenat nižší příjem státního rozpočtu, pak ono zvýšení mzdy přes stravenkový paušál bude taky ztrátou pro státní rozpočet a zdravotní a sociální pojištění.. A to je ta „revoluce“.

Jsou různé propočty, kolik na tom může státní rozpočet tratit. Já bych to odhadl na pět až sedm miliard minus. To není právě málo, ale každá revoluce má nějaké náklady, tak se s tím smiřme.

Na druhé straně – dosavadní stravenkový byznys by měl skončit. Většinu českého trhu ovládají tři stravenkové firmy. Jsou na něm i další, ale ty nemají velký podíl na trhu. Tyto tři zahraniční firmy inkasují z každé stravenky zhruba 6 - 7 % provize. Proto také svým zahraničním akcionářům ročně odvádějí kolem 500 mil dividend.

A to není dobře, protože nepřímo jde i o peníze, které pocházejí z našeho státního rozpočtu. Stát totiž umožňuje, aby podpora zaměstnavatelů, kterou poskytují na stravování svých zaměstnanců, byla osvobozena od daní a mohla být započtena od nákladů firem (a tedy o tuto podporu se snižuje zisk firem i jejich daň ze zisku).

Co s tím? Byl bych pro to, aby se distribucí stravenek zabývaly státní firmy - třeba pošta. Ta to může dělat za 2 - 3% a ještě na tom dost vydělá. Budoucnost ovšem vidím nikoli v papírových stravenkách. Vidím jí v stravenkových kartách, na které zaměstnanec dostane svůj měsíční paušál - a zbytek si doplatí. To bude jednoduché. Zatím to však všude nepůjde, protože se v každé hospodě nedá zaplatit kartou.

Ještě jednu poznámku. Zrušení papírových stravenek podporují některé organizace sdružující restaurace v domnění, že jim to zvýší odbyt, že ušetří údajně až 5 %, které musí platit jako provizi stravenkovým firmám. Myslím, že se hodně pletou. Zavedení stravenkového paušálu – tedy, když zaměstnancům dáme hotové peníze přece vůbec neznamená, že automaticky tyto peníze skončí s restauracích. Tak to nebude.

Je to totiž o psychologii. Je přece rozdíl, když platím stravenkou a k tomu ještě pár korun přidám, než když musím vytáhnout v hotovosti stovku. To si každý hodně rozmyslí. Nedívejme se na to optikou pražských platů. Lidé mimo velká města ani zdaleka nemají takové platy. Polovina zaměstnanců – víc než 2 mil osob - má plat nižší než 26 500 Kč, více než 400 tisíc má menší plat než 16 000 Kč měsíčně – při rostoucích nájmech, cenách potravin, hypotékách atd.

Lidé v práci na jídle šetří. Tak to je a bude to ještě dlouho trvat. Známe to přece každý. Je snad málo těch, kteří si nosí z domova jídlo v krabičkách či kastrůlcích, aby pak za ušetřené stravenky nakoupili potraviny v obchodech?

Jak známe z historie, každá revoluce se vyznačuje tím, že boří vše, co jí přijde do cesty. A tak bych raději než stravenkovou revoluci a silná slova o štědrosti ministerstva financí raději viděl seriozní zamyšlení nad tím, co udělat, aby to bylo ve prospěch našich zaměstnanců. A v tom mně chybí věcná diskuse s odborovými svazy, protože si zřejmě někdo myslí, že s nimi se o tom bavit nemusí.