Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 13.01.2017

Země původu potravin, které lidé v obchodech nakupují, je pro naprostou většinu z nich velmi důležitá. Zajímá se o ni osm z deseti Čechů a dokonce polovina odloží výrobek, pokud pochází z Polska. Vedou je k tomu především obavy o složení a kvalitu potravin. Ukázal to průzkum agentury GfK pro společnost Mastercard mezi dvěma tisícovkami Čechů.

Snaha o zdravější a kvalitnější stravování i občasné případy výskytu závadných potravin vedou většinu Čechů k tomu, aby u výrobků sledovali jejich složení i zemi původu.

Z průzkumu vyplynulo, že o místo, odkud potraviny pocházejí, se zajímají čtyři z pěti lidí. Dvě pětiny zákazníků sledují původ u všech výrobků bez výjimky.

Sledujete při nákupu zemi původu potravin?

FOTO: David Ryneš, Novinky

„Lidé se stále více zajímají o to, co konzumují. Zatímco dříve hleděli hlavně na cenu, pomalu pro ně začíná být podstatná i kvalita potravin,“ uvedl Josef Machala ze společnosti Mastercard.

Lidí, kteří původ potravin vůbec nesledují, je pouhá pětina. Patří mezi ně především lidé s nižším vzděláním a příjmem, původ tolik neřeší ani mladí Češi.

Nejčastěji je v hledáčku maso

Mnohem více lidí kontroluje čerstvé zboží proti zboží trvanlivému. Čeští zákazníci nejčastěji sledují původ masa a drůbeže, důležitý je pro téměř polovinu těch, kteří se na původ zaměřují u vybraných druhů potravin. Čtyři z deseti nakupujících také podle původu vybírají ovoce a zeleninu.

Zajímavá je i změna přístupu k vajíčkům. Zatímco loni jejich původ sledovalo jen sedm lidí ze sta, letos se už o zemi, odkud pocházejí, zajímají téměř tři lidé z deseti. Mléčné výrobky pak sleduje čtvrtina zákazníků.

Druhy potravin, u kterých Češi sledují jejich původ
Maso, drůbež
47 %
Ovoce, zelenina
41 %
Vejce 28 %
Mléčné výrobky
26 %
Uzeniny
7 %
Cukrovinky
6 %
Sýry
6 %
Trvanlivé a suché potraviny, konzervy
4 %
Víno, alkohol
3 %
Pivo, nápoje
2 %
Pečivo
2 %
Zdroj: Průzkum GfK

Zákazníci, kteří nekupují potraviny z některých zemí, mají obavu o jejich kvalitu. Společně se složením ji jako důvod nenakupování uvedla třetina z nich.

ČTĚTE TAKÉ
Na krabičce s vejci není země původu, ale balení. Drůbežáři to chtějí změnit

Pro více než čtvrtinu lidí je výběr ovlivněn obavou o zdravotní nezávadnost. Zhruba stejný počet pak kupuje primárně domácí potraviny ve snaze podporovat českou ekonomiku a zemědělství.

Produkty z Polska Češi cíleně nekupují

Společně se zájmem Čechů o původ potravin roste i snaha vyhýbat se výrobkům pocházejícím z určitých států. Nejvíce zákazníci sledující zemi původu potravin odmítají potraviny z Polska, cíleně je nekupuje každý druhý dotázaný.

Lidé nejsou nakloněni ani potravinám pocházejícím ze zemí bývalého sovětského bloku – potravinám z Ukrajiny se vyhýbá každý šestý a potravinám z Ruska pak každý osmý.

„Snaha zákazníků vyhýbat se polským potravinám je dána několika incidenty z posledních let. Lidé pak mají tendenci kvalitu produktů z daného státu generalizovat, i když naprostá většina potravin z Polska je v úplném pořádku,“ zmínil Machala.

Nejtolerantnější jsou k polským potravinám lidé z krajů, kde s nimi mají největší zkušenost vzhledem k poloze u hranic – v Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji.

 

  • Zdroj: Novinky.cz