Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 02.03.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Podniky, které nebudou testovat své zaměstnance minimálně jednou týdně, čekají velké pokuty a případně může dojít i k jejich zavření. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS o tom informoval vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a také dopravy Karel Havlíček (za ANO). Vláda podle jeho slov nechce nikoho šikanovat, ale je třeba zajistit dodržování nastavených pravidel v boji proti koronaviru.

Ministr Karel Havlíček v tomto televizním pořadu připustil, že řada lidí nedodržuje vládní opatření, proto musí přijít systém kontroly a sankcí. Toto platí i pro průmyslové podniky, kde se má od středy rozjet pravidelné testování zaměstnanců. „Nechceme nikoho šikanovat či dostávat do velkých problémů, ale na druhou stranu, firmy, které se tímto nebudou řídit, můžou dostat pokutu 500 tisíc korun, zaměstnanci pak 50 tisíc korun. Pokud se to bude opakovat, tak může dojít i k zavření podniku,“ řekl Karel Havlíček s tím, že by se jednalo o krajní řešení.

Testování má, podle Karla Havlíčka, být povinné jednou týdně. Sám ovšem doporučuje, aby firmy testovaly klidně i vícekrát. „Jsou firmy, které testují i dvakrát týdně, aniž by čekaly, že dostanou kompenzaci od státu. Díky tomu se jim podařilo srazit počet pozitivně testovaných na minimum,“ dodal Karel Havlíček ve vysílání CNN Prima NEWS. Pokud by firmy testovaly jednou za měsíc či dokonce jednou za čtvrt roku, tak se, podle Karla Havlíčka, jedná pouze o „marketingovou akci“.

Ministr Karel Havlíček prý o uzavření průmyslu ani neuvažoval, přestože se, podle odborníků, koronavirus nejvíce šíří právě na pracovištích. „Byla by to katastrofa. Průmysl není jako zavřené obchody. Ty můžeme kompenzovat přes nájemné či jiné bonusy,“ řekl ministr průmyslu a obchodu a také dopravy s tím, že malé obchody či restaurace lze „resuscitovat“ podstatně rychleji.

Pokud by na zavření průmyslu došlo, tak, podle Karla Havlíčka, hrozí kolaps například v automobilových podnicích či strojírenství a dalších oborech. Ten by vedl k úbytku HDP a nárůstu nezaměstnanosti. Zároveň vysvětlil, že při uzavření by podniky přišly o zakázky na měsíce i roky dopředu a mohly by trvale ztratit klienty.

Podniky nad 250 zaměstnanců budou muset začít s testováním ve středu, do 12. března musejí otestovat všechny pracovníky. Podniky s 50 až 249 lidmi začnou s testováním v pátek a všichni pracovníci budou muset mít testy hotové do pondělí 15. března.

Vláda nyní stanovila delší termíny, jinak bude požadovat testování vždy jednou týdně. Testování se nebudou muset podrobit zaměstnanci pracující z domova. Kontrolu dodržování povinného testování budou mít na starosti, podle Karla Havlíčka, hygienici.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS