Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 23.01.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) bude chybět na úterní schůzce se zástupci Evropské komise k auditnímu šetření o střetu zájmů. Serveru iROZHLAS.cz, jak uvedl ve svém zpravodajství, to potvrdil mluvčí resortu Vojtěch Bílý. Ministr Miroslav Toman by se měl přitom den před klíčovým jednáním o zemědělských dotacích účastnit evropské Rady pro zemědělství a rybolov. Resort argumentuje tím, že není běžné, aby na setkání k evropským prověrkám chodili ministři členských států.

Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého se ministr Miroslav Toman se osobně jednání nezúčastní, místo něj bude přítomen jiný zástupce ministerstva zemědělství. Zdůvodnil to mimo jiné tím, že ministři se standardně bilaterálních jednání členských států Evropské unie s Evropské komise k auditům neúčastní, a proto i v tomto případě jednání proběhne na pracovní úrovni. Kdo ovšem ministra Miroslava Tomana na schůzce zastoupí, mluvčí ale neřekl.

Vedle ministerstva zemědělství v delegaci, která odjíždí do Bruselu na auditní jednání, bude rovněž zastoupen i Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který u nás evropské dotace z fondu pro rozvoj venkova vyplácí. Ani u něj zatím není jisté, že na jednání dorazí také generální ředitel fondu Martin Šebestyán.

Schůzky se dále zúčastní diplomaté ze Stálého zastoupení České republiky při Evropské unii a zástupce z ministerstva financí. „Součástí delegace bude i zástupce odboru ministerstva financí, který je v rámci společné zemědělské politiky pověřen výkonem kompetentního orgánu,“ uvedl k tomu Tomáš Weiss z tiskového odboru ministerstva financí. Jeho účast bude ale spíše formální, finance se totiž, podle Tomáše Weisse, na vyjádření České republiky nijak nepodílely. „Ministerstvo financí bylo se zjištěními Evropské komise seznámeno, nicméně žádných přípravných schůzek se neúčastnilo,“ doplnil Tomáš Weis.

Podle zprávy Českého rozhlasu podklady na vzájemné jednání Evropská komise poslala tuzemským úřadům už koncem loňského roku, a to včetně pozvánky na schůzku. „Obsahem těchto dokumentů byly otázky, které se mají na dvoustranném jednání projednat,“ konstatovala tisková mluvčí SZIF Lenka Rezková. Příprava na klíčovou schůzku, na které by mohla česká strana srazit případnou finální pokutu, probíhá, podle Lenky Rezkové, standardním způsobem. Podrobnosti ale neřekla. Stejně tak se k obsahu plánované schůzky nechtělo vyjadřovat ministerstvo zemědělství. K tomu se vyjádřil i tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Viojtěch Bílý, který dodal, že před samotným bilaterálním jednáním nebude MZe zveřejňovat postup českých orgánů a institucí.

Nejdříve po tomto setkání Evropská komise auditní zprávu dokončí. To ale může trvat měsíce. Brusel bude mít totiž podle Lenky Rezkové po bilaterální schůzce 30 dní na to, aby poslal zápis z jednání. K tomu se budou moci české úřady opět vyjádřit, připomínky mohou uplatnit do 15 dní.

Až v tento moment začne plynout šestiměsíční lhůta na zaslání finální auditní zprávy. To znamená, že konečné výsledky prověrky by mohly být hotové na podzim. Pokud si ale Brusel vyžádá další podklady, lhůta začne běžet nanovo. Poté bude moci Česko ještě navíc požádat o smírčí řízení, případně se bránit u Evropského soudního dvora.

Ministr zemědělství Miroslava Toman, jak dále uvádí zpráva Českého rozhlasu, v minulém týdnu pro Českou televizi zopakoval, že jeho resort s výsledky auditu nesouhlasí. „Trváme na tom, že střet zájmů se na premiéra nevztahuje,“ řekl ministr Miroslav Toman. Česká republika podle něj žádné peníze do unijního rozpočtu vracet nebude. Odkazoval se přitom na analýzu zemědělského fondu, který změnil na střet zájmů právní názor. Dosud zadržované platby tak odblokoval.

Vypořádání připomínek k druhému auditnímu šetření, které se týká vyplácení zemědělských dotací, běží podle jiných pravidel. Vše tak trvá déle než u první kontrolní zprávy, která se týká strukturálních fondů a fondu soudržnosti.

Předběžnou verzi dokumentu české úřady obdržely v červnu. Dokument tehdy konstatoval střet zájmů premiéra Andreje Babiše při čerpání zemědělských dotací firmami ve skupině Agrofert. Premiér Andrej Babiš i koncern Agrofert jakékoli pochybení od začátku odmítají.

  • Zdroj: Český rozhlas