Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 25.05.2017
  • Autor: Svaz průmyslu a dopravy ČR

S malým zpožděním dalo kolegium komisařů a komisařek EU svoje požehnání se zveřejněním letošních specifických doporučení členským státům EU. Letos Komise při svých hodnoceních vycházela z dlouhodobějšího přezkumu doporučení. Tento pohled zpět ji ukázal, že pokrok je pomalý, zato povaha problémů dlouhodobá.

Snahou je tedy konzistence doporučení s loňským rokem tam, kde problém nebyl odstraněn nebo se jinak viditelně nezmírnil. Zjištění Komise do jisté míry koresponduje i s výsledky Barometru Reforem, který zveřejňuje pravidelně BusinessEurope, Konfederace evropského podnikání. Plnění specifických doporučení rok od roku klesá, zatímco v roce 2016 to bylo 21 %, letos to bylo jen 17 %.

Doporučení pro Českou republiku nejsou pro Svaz průmyslu a dopravy ČR překvapením a jsou v souladu se signálem, který jí Komise vyslala ve své únorové národní zprávě (country report). Česká republika je v dobré makroekonomické kondici, doporučení Komise jsou proto směrována tam, kde je pokrok malý a to je zlepšení podnikatelského prostředí a přetrvávající překážky růstu.

Přijetím zákona o fiskální odpovědnosti uspokojila Česká republika Komisi, pokud jde o posílení fiskálního rámce. Doporučení neobsahují tentokrát žádné pokyny směřující do oblasti vzdělávání a oblast trhu práce se zaměřuje obecně na zajištění jeho inkluzivity pro všechny znevýhodněné skupiny.

Jak již bylo důrazně zmíněno v národní zprávě, obavy a kritika Komise směřuje do oblasti udržitelných veřejných financí a to v souladu se stárnutím obyvatelstva (penzijní a zdravotnické systémy). Komise se zaměřuje i na efektivitu výdajů s důrazem na boj proti úplatkářství.

Komise přináší také doporučení k odstranění překážek růstu a směřuje je do oblastí, které dlouhodobě kritizuje i Svaz průmyslu a dopravy ČR a celá podnikatelská komunita v České republice – snižování administrativní zátěže, efektivnost veřejné správy, rozšíření elektronické veřejné správy, veřejné zakázky, systém řízení výzkumu a vývoje, zjednodušení stavebních povolení.

Svaz průmyslu a dopravy ČR by uvítal i doporučení na opatření spojená s příliš vysokými náklady spojenými s plněním daňových povinností a se zjednodušením daňového systému, a zlepšení přístupu zaměstnavatelů ke kvalifikované  pracovní síle, tak jak to komentovala národní zpráva.

 

 

 

 

  • Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR