Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 24.02.2017
  • Autor: Ing. Věra Řeháčková

Představitelé Rady Evropské unie, Evropské centrální banky a Evropské komise se setkali s evropskými sociálními partnery dne 21. února 2017 s cílem diskutovat o aktuálních ekonomických podmínkách a ekonomickém výhledu, jakož i o roli fiskální politiky pokud jde o podporu růstu.
Ve svém zahajovacím projevu, Edward Scicluna, ministr financí Malty a předseda Rady uvedl: "Ekonomická aktivita v EU je stále ještě umírněná, ale zlepšuje se. Nicméně, pro oživení je pořád charakteristický nerovnoměrný hospodářský růst a značné rozdíly ve stavu veřejných financí v jednotlivých členských státech. Tento stav vyvolává otázku, jakou roli by měla hrát fiskální politika při podpoře ekonomického růstu. V této souvislosti je třeba najít správnou rovnováhu mezi stabilizační funkcí a hlediskem udržitelnosti fiskální politiky. "

Místopředseda Komise Valdis Dombrovskis uvedl:
"Ekonomické oživení v Evropě pokračuje již pátý rok. Všechny členské státy EU se vracejí k hospodářskému růstu. V těchto nejistých časech je však důležité, aby evropské ekonomiky zůstaly konkurenceschopné a byly schopné přizpůsobit se měnícím se okolnostem. Musíme pokračovat v našem úsilí o  strukturální reformy. Je třeba také zajistit inkluzívní růst, což by zaručilo, že oživení pocítí všichni, zejména ti nejzranitelnější členové společenství. U několika členských států se musí řešit přetrvávající slabosti  jejich bankovního sektoru, včetně vysoké míry nesplácených úvěrů. "

Generální tajemník Evropské odborové konfederace, Luca Visentini poznamenal:
" Evropská odborová konfederace vítá výzvu Komise k expanzivní fiskální politice. Vzhledem k současné nízké poptávce, nízké inflaci a vysoké nezaměstnanosti je fiskální stimul tou správnou cestou. Ale pravidla Paktu stability a růstu brání členským státům angažovat se v expanzivní fiskální politice. Evropská odborová konfederace vyzývá k revizi Paktu stability a růstu a k lepší správě ekonomických záležitostí, což by umožnilo našim ekonomikám otevřít cestu k udržitelnému růstu. Evropská odborová konfederace vyzývá ke zvýšení veřejných investic a zvýšení platů pro pracující v celé Evropě, ke zvýšení domácí poptávky, růstu a tvorby pracovních míst."

Jménem Konfederace evropského podnikání BUSINESSEUROPE pronesl generální ředitel Markus J. Beyrer :
"Je zřejmé, že hospodářství EU posílilo v posledních měsících díky podnikům, které se zasloužily za většinu  ze tří miliónů nových pracovních míst vytvořených v EU v posledních 12 měsících. Ale růst bude i nadále podporován řadou dočasných faktorů. Naším problémem je, že členské státy EU dělají příliš málo pro to, aby využily příznivých ekonomických podmínek. Státy musí zintenzivnit své reformní úsilí o zlepšení zásadních vyhlídek pro růst a zvýšit odolnost hospodářství EU v nejistém globálním politickém prostředí ".

Jménem evropských malých a středních podniků, nové Evropské asociace řemesel, malých a středních podniků (UEAPME) uvedla generální tajemnice Veronique Willems :
" V současné době malé a střední podniky mají prospěch z poptávky vyplývající z růstu, ale na druhé straně můžeme pozorovat jeho slábnutí.  Proto Evropa musí posílit své úsilí o zvýšení veřejných investic a přilákání většího množství soukromých investic. To vyžaduje fiskální politiku podporující budoucí růst a implementaci všech pilířů investičního plánu.“

Hlavní výsledky

Firemní daňové úniky - hybridní nesoulady
Rada dohodla svůj postoj k pravidlům, jejichž cílem je ukončení hybridních nesouladů s daňovými systémy třetích zemí. Návrh směrnice je poslední z řady opatření, jejichž cílem je zabránit daňovým únikům, které provádějí velké společnosti.
Zabrání využití rozdílů mezi dvěma nebo více daňovými jurisdikcemi, které vedou k snížení celkové daňové  povinnosti a rovněž přispěje k realizaci doporučení OECD z roku 2015.

Návrh řeší hybridní neshody s ohledem na země, které nejsou členy EU, vzhledem k tomu, že rozdíly v rámci EU spadají do směrnice vyhýbání se daňovým povinnostem přijaté v červenci 2016. Rada také zhodnotila práci na seznamu nespolupracujících jurisdikcí v daňových záležitostech v třetích zemích. Tato iniciativa navazuje na vnější strategii EU pro zdanění a přispěje k pokračujícím snahám o zamezení daňových úniků.

Rada by měla seznam jurisdikcí nespolupracujících v daňové oblasti dokončit před koncem roku 2017. Práce probíhá paralelně s globálním fórem OECD o transparentnosti a výměně informací pro daňové účely.


Rada také stanovila své priority ohledně rozpočtu EU na rok 2018, snaží se o realistický rozpočet, který představuje správnou rovnováhu mezi fiskální konsolidací a novými investicemi přispívajícími k růstu a zaměstnanosti.

  • Zdroj: Rada EU