Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 22.10.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Minimální mzda na Slovensku se zvýší. Vzrostou i příplatky pro zaměstnance. Podle informací Zemědělského svazu ČR to vedla slovenský tisková agentura TA3. Agentura ve své zprávě sdělila, že minimální měsíční mzda na Slovensku se od počátku příštího roku zvýší ze současných 580 eur na 623 eur. Nejnižší hrubá mzda tak dosáhne 57 procent z průměrné hrubé mzdy na Slovensku za minulý rok.

Nejnižší hrubá mzda za každou odpracovanou hodinu se zvýší na 3,580 eura ze současných 3,333 eura. Vyplývá to z novely zákona o minimální mzde, kterou v tomto týdnu schválil parlament. Pro tuto novelu zákona hlasovalo 85 poslanců, 47 poslanců bylo proti a jeden zákonodárce se hlasování zdržel, uvedla agentura TA3.

Touto novelou zákona se totiž mění ustanovení o tom, že minimální mzda od roku 2021 dosahuje 60 procent průměrné mzdy na Slovensku, která platila před dvěma roky, kdy toto ustanovení do příslušného zákona v říjnu minulého roku prosadili v parlamentě poslanci za stranu Směr – SD. Avšak, tato současná novela, jak upozornila agentura TA3, změnila příslušnou část textu zákona o minimální mzdě, neboť jestliže by platil původní text novely zákona z října loňského roku, tak by od prvního ledna 2021 vzrostla minimální mzda na Slovensku na 656 eur. Takto, touto přijatou novelou, klesne na 57 procent.

Novela zákona o minimální mzdě se rovněž týká i změny systému stanovení šesti stupňů náročnosti práce. Podle nové úpravy se druhá až šestá úroveň minimální mzdy jednotně zvýší o 43 eur. Zpráva k tomu dále uvádí, že například při šestém. Nejvyšší stupni náročnosti práce, minimální mzdový nárok dosahuje dvojnásobek minimální mzdy, to je 1.160 eur. Na základě nové úpravy se tento minimální mzdový nárok, od ledna 2021, zvýší o 43 eur na 1.203 eur. Jestliže by se nadále uplatňoval systém, který byl schválen na podzim loňského roku, tak nejnižší mzový nárok v šestém stupni náročnosti práce, by vzrostl o 86 eur, to je na 1.246 eur.

Zpráva agentury TA3 dále uvádí, že novelou zákona se též, vzhledem k růstu minimální mzdy, zvyšují i příplatky zaměstnanců za pracovní pohotovost, za práci v sobotu, neděli a za práci v noci. Všechny tyto příplatky se však stanoví pevnou částkou, čímž se odlišují od hodinové minimální mzdy. Například základní příplatek za hodinu práce v sobotu již nebude stanovený jako polovina minimální hodinové mzdy, ale stanoví se v hodnotě 1,79 eura. Takže, ve srovnání s letošním rokem, vzroste o 12 centů. Základní příplatek za práci v neděli rovněž již nebude stanovený, jako 100 procent minimální hodinové mzdy, ale stanoví se v hodnotě 3,58 eura. V porovnání s letošním rokem vzroste o 25 centů. Základní mzdové zvýhodnění za hodinu noční práce od počátku příštího roku dosáhne částky 1,43 eura, což bude vzrůst o 10 centů.

  • Zdroj: Zemědělský svaz ČR, agentura TA3