Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 12.09.2017

Evropská komise (EK) ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí uspořádala 6. září v Praze pracovní seminář, který se zaměřil na srovnání mezinárodní praxe v posuzování zdravotního stavu a fungování lékařské posudkové služby. Semináře se zúčastnili zástupci ministerstva a odborníci ze zemí Evropské unie, ve kterých v nedávné době došlo k reformám ve zmíněných oblastech.

„Zahraniční zkušenosti například se zapojením dalších profesionálů do posuzování zdravotního stavu, stejně jako různé nástroje a metodiky, které jednotlivé země používají, jsou pro nás inspirující. Jsem velmi ráda, že se tento seminář uskutečnil a předpokládám, že budeme pokračovat v další spolupráci a využijeme nových kontaktů do zahraničí“, řekla Iva Merhautová, náměstkyně ministryně pro řízení sekce sociálně pojistných systémů.

V úvodní části semináře vystoupili zástupci MPSV a seznámili přítomné hosty s fungováním lékařské posudkové služby v České republice. Poté následovala prezentace zahraničních hostů z Chorvatska, Nizozemí, Estonska a USA.

Z jednotlivých příspěvků i z bohaté diskuze vyplynulo, že lékařská posudková služba se v jednotlivých zemích potýká s obdobnými problémy jako v ČR. Největším problémem, který řeší zúčastněné země (např. Nizozemí, Chorvatsko), je nedostatek posudkových lékařů. Nizozemí proto přistoupilo k zapojení lékařských asistentů a zdravotních sester do procesu posuzování, kteří by měli zpracovávat podklady pro posudkové lékaře. V Estonsku se pro posuzování využívá již vybudovaný systém e-Health a smluvní lékaři, což přispívá k rychlému a efektivnímu posuzování zdravotního stavu klientů.

V příspěvku experta z amerického Národního institutu zdraví byl prezentován nový nástroj pro posuzování pracovní neschopnosti, který využívá Mezinárodní kvalifikaci funkčních schopností a dotazník vyplněný klientem. Workshop byl organizován EK z programu Structural Reform Support Service.

 

 

 

  • Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí