Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 01.07.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Největší česká mlékárna Madeta je od dneška bez dodávek 200 tisíc litrů mléka denně od Mlékařského a hospodářského družstva JIH, které dalo kvůli vyšší výkupní ceně přednost mlékárně v Německu. Podle portálu Zemědělec, pokud Madeta za chybějící dodávku nesežene mléko, bude muset, jak uvádí její ředitel Milan Teplý, snížit výrobu trvanlivého mléka a omezit sušení mléka. Pro firmu to může znamenat roční propad tržeb až miliardu korun.

Jihočeská mlékárna denně zpracuje 950 tisíc litrů mléka, dvě třetiny z toho byly původně od družstva JIH. Zhruba 430 tisíc litrů mléka denně bude Madeta dál dostávat od družstva JIH. Zmíněných 200 tisíc litrů ale nově směřuje místo Madety do mlékárny Goldsteig v Chamu. Podle předsedy představenstva JIH Karla Bednáře byla hlavním důvodem změny odběratele cena, která je v Německu dlouhodobě vyšší. Podle ředitele Madety ale důvod nebyl cenový, za loňský rok družstvo podle něj dostávalo za mléko od jihočeské mlékárny nejvyšší cenu v republice. Madeta družstvu nabízela výkupní cenu 8,9 koruny za litr. Madeta má čtyři výrobní závody – v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově a zaměstnává 1500 lidí. Má 220 dodavatelů mléka. V roce 2016 měla Madeta konsolidovaný zisk po zdanění 371,2 milionu korun.