Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 07.09.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Současná vláda nestihla schválit důchodovou reformu, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) to přisuzuje hlavně pandemii koronaviru. Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda ale v pořadu Jak volí vaše peněženka na CNN Prima NEWS ministryni prohlásil, že ministryně Jana Maláčová danou oblast zanedbala.

Ve společnosti už několik let panuje obava, že současná mladá a střední generace nebude mít ve stáří důstojné důchody. Podle ekonoma Lukáše Kovandy jsou tyto názory namístě. Podle něho je to dáno tím, že dluh státního rozpočtu se stále zvětšuje. Takže na důchod ekonoma Lukáše Kovandy bude s tím, že ho „prožije se suchým chlebem“. Prostě, podle něho, důchody nebudou vysoké, protože se neuskutečnila reforma důchodového systému. Ministryně Jana Maláčová tuto oblast, podle něho, zanedbala.

Později uvedl několik důvodů, proč by na důchody nemusely být finance. „Může narůst úroková sazba, roste inflace. Může být skokový nárůst všech státních výdajů. Stát musí motivovat lidi, aby si třeba už od 30 let spořili. Investování je daleko výhodnější. Peníze si nenatiskneme,“ nastínil Lukáš Kovanda.

Druhý host pořadu, ekonomka Ilona Švihlíková z Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů v Praze se ale na problematiku dlouhodobého spoření dívá jinak. „Pokud se podíváme na spoření v penzijních fondech, částky nejsou vysoké. Co chceme po třicátnících? Ceny bytů jsou vysoké a představa, že k tomu mám ještě dvě děti, je spoření na penzi luxusním statkem,“ vysvětlila.

Ekonomové hodnotili zejména vystoupení ministryně Jany Maláčové a poslance Pirátů Tomáše Martínka, kteří byli ve studiu jen pár chvil před nimi.

„Měla by být jistota, že člověk, který pracuje, se uživí. A ten, kdo pracoval, bude mít důstojný důchod. Ideál je 40 procent průměrné mzdy. Pokud konečně začneme vybírat daně od superbohatých lidí a nadnárodních korporací, bude na důchody, zdravotnictví a sociální služby,“ prohlásila ministryně Jana Maláčová v pořadu CNN Prima NEWS.

Podle poslance Tomáše Martínka má být hlavním cílem nové reformy dlouhodobá udržitelnost. Podle něho „stávající reforma to ale jen zhoršuje, platili bychom stále více.“ Jana Maláčová s tím ale nesouhlasila. „Udržitelnost je důležitá, ale ne jediná. Představte si, že vám je 65, ale někdo vám řekne, abyste pracoval do 68. Zvedněme daně a systém bude udržitelný. Systém musí být hlavně spravedlivý,“ konstatovala ministryně práce a sociálních věcí.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS