Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 20.05.2020

Ruce si v dnešní době umývá opravdu poctivě snad každý. Co je to však platné, když pak ihned sáhnete na mobil, klíče, peněženku anebo na bankovky či mince. Ty jsou doslova rájem bakterií a virů. Předmětům, které to dovolí, proto věnujte pravidelnou chvilku očisty. Poradíme, jak na to.

Kdy jste naposledy čistili mobil a klíče? O maximální dodržování hygienických pravidel se ve světle posledních událostí snaží snad každý. Ovšem na tyto předměty denní potřeby, se kterými jste neustále v kontaktu, se někdy zapomíná. Ne každý si totiž riziko číhající třeba na mobilu nebo na mincích a bankovkách uvědomuje.

I čisté peníze jsou špinavé

Některé státy pravidelně kontrolují „zdravotní stav“ svých bankovek. „V minulosti byl stěr z bankovek a mincí proveden Státním zdravotním ústavem i u nás. Již po dvou dnech se v inkubátoru na ploše dvou centimetrů čtverečních objevilo na padesát kolonií mikrobů řádově o miliardách jedinců,“ uvádí Lukáš Jokl ze společnosti Zlaťáky.

Překvapivý výsledek pak ukázala studie z USA, která zjišťovala délku setrvání bakterií a virů na bankovkách – například virus chřipky je schopen se na bankovce udržet i po dobu 12 dnů. Údaje ohledně výdrže koronaviru na platidlech v tuto chvíli nejsou známé, což potvrdila i WHO, podle odhadů se však může jednat minimálně o několik hodin.

Při bližším zkoumání ovšem množství objevených bakterií na bankovkách není o moc větší než na předmětech, které nás běžně obklopují. Přinejmenším to ale potvrzuje důležitost dodržování základních hygienických návyků. Peníze budete asi těžko dezinfikovat, jiné předměty osobní potřeby ale můžete. Jak na to?

Jak vyčistit mobil

Jednou z takových věcí je mobilní telefon. Než se pustíte do čištění, pečlivě si umyjte ruce. Telefon vypněte, vyndejte z krytu. „K samotné dezinfekci dobře poslouží přípravky na bázi alkoholu, například isopropyl a podobné látky, které se používají na čištění brýlí nebo fotoaparátu. Nikdy nenanášejte přípravek rovnou na displej telefonu. Naneste nejprve na papírový kapesník nebo ideálně hadřík z mikrovlákna nebo mikroutěrku,“ radí společnost Honor. Důkladně otřete celý displej. Pokračujte po stranách, zádech telefonu, buďte pečliví u všech záhybů. Po vyčištění přístroje proveďte stejnou proceduru i s jeho krytem. A poté si opět dobře umyjte ruce. Víte, že špína na telefonu prozradí váš životní styl?

Nezapomínejte ani na dezinfekci ostatních zařízení, se kterými přicházíte denně do styku, třeba na klávesnici či myš u počítače. Ty vyčistíte obdobně jako mobilní telefon: čisticí přípravek nedávejte přímo na přístroj, ale použijte nejlépe hadřík z mikrovlákna. Mobil lze vyčistit i zubní pastou.

Jak dezinfikovat klíče

A kolikrát vezmete za den do ruky klíče? Minimálně dvakrát. Dotýkáte se jich i neumytýma rukama třeba po nákupu nebo po cestě autobusem. Navíc je občas někam položíte, v kapse nebo kabelce zase přijdou do styku s osobními věcmi. Viry a bakterie na nich mohou dle vědců setrvat i několik dní.

Okamžitě po příchodu domů je tedy pečlivě otřete hadříkem nebo utěrkou namočenou v dezinfekčním roztoku. Dle společnosti FAB je ideální 62–71% alkohol nebo 0,5% peroxid vodíku, případně domácí bělidla obsahující 0,1 % chlornanu sodného. Hadřík, kterým klíče a jiné osobní předměty dezinfikujete, nepoužívejte na nic jiného. A podívejte se na trik, kam schovat rezervní klíče, aby je nenašel žádný nechtěný návštěvník.

Uvažte také, zda na klíčích potřebujete barevné plastové rozlišovače. Viry a bakterie se mohou schovávat za nimi a dezinfekci zbytečně komplikovat. Navíc právě plasty patří mezi povrchy, na kterých viry přežijí nejdéle.

  • Zdroj: prozeny.cz