Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 06.03.2019

Zastoupení Evropské komise v ČR dne 5.3.2019 zveřejnilo národní zprávu k nejnovějšímu standardnímu Eurobarometru – průzkumu veřejného mínění mapujícímu aktuální postoje Čechů v otázkách evropské integrace. Letošní průzkum s pořadovým číslem 90 se kromě postojů vůči EU zaměřil na vnímání médií a důvěru vůči nim. Probíhal od 8. do 22. listopadu 2018 a zúčastnilo se ho 1 001 osob.

Hodnocení současné situace

Celkem 84 % české populace deklaruje spokojenost se svým životem. To je o 4 p. b. méně než v roce 2017, nicméně se tím neliší od průměru EU28.

Nadprůměrně spokojeni jsou Češi se stavem české ekonomiky. Téměř 70 % ji hodnotí pozitivně. Větší spokojenost se stavem národních ekonomik deklarují jen Němci a severské země.

Za největší problémy české ekonomiky označují rostoucí ceny a inflaci (41 %) a důchody (24 %).

Situaci evropské ekonomiky považuje za dobrou 54 % české populace. To je více než evropský průměr (49 %), ale méně než v roce 2017, kdy ji za dobrou označovalo 61 % Čechů. Jako hlavní problémy na evropské úrovni vidí nadále přistěhovalectví (58 %) a terorismus (42 %), tento podíl však od roku 2015 setrvale klesá.

·       Co pro Čechy znamená EU

Češi si s EU nejčastěji spojují svobodu cestování, studia a práce (46 %) a také mír (30 %). Ekonomickou prosperitu spojuje s EU 18 % Čechů, a to zejména ti v mladším středním věku, s vyšším socioekonomickým statusem a vyšší důvěrou k EU. Tyto skupiny uvádějí ekonomickou prosperitu ve více než 30 %.

Celkem 57 % Čechů se domnívá, že EU má v rámci světové ekonomiky dostatečný vliv a nástroje na to, aby dokázala chránit své ekonomické zájmy, což je méně než průměr EU (64 %).

Z negativních konotací jmenují Češi nejčastěji byrokracii (41 %), plýtvání penězi (38 %) a nedostatečnou kontrolu hranic (37 %).

 

·         Vnímání médií

Největší důvěru Češi mají v rozhlas (62 %) a televizi (52 %), což odpovídá průměru EU. Došlo zde však k mírnému poklesu (u rozhlasu o 2 p. b., u televize o 4 p. b).

Celých 64 % Čechů má za to, že sdělovací prostředky jsou ovlivňovány politickými či komerčními tlaky. Pouze 25 % Čechů (oproti 42 % průměru EU) věří, že média poskytují informace neovlivněné těmito tlaky.

Oproti minulému roku stoupla opatrnost Čechů vůči sociálním médiím. Zatímco v roce 2016 je označovalo za nedůvěryhodné 37 %, v současné době uľ je to 44 %. I tak u nás mají sociální sítě a internet vyąąí důvěru neľ je průměr EU (25 % vs. 19 %).

 

Další informace

Tato národní zpráva je součástí tzv. standardního Eurobarometru – celoevropského průzkumu, který od roku 1973 pravidelně analyzuje názorové klima v členských a kandidátských zemích EU.

Autorem národní zprávy pro Českou republiku je Vojtěch Hündl.

 

  • Zdroj: Evropská komise