Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 12.12.2018

ROZHOVOR „Naši páni si zvykli brát nejvíc od nejchudších. A to se ve Francii nenosí.“ Bohumír Dufek, předseda druhé největší odborové centrály v republice, Asociace samostatných odborů, říká k protestům jasně: „Vznikly spontánně a jsou opodstatněné! Vzkazuje, že ve Francii odbory zaspaly a i u nás je potřeba na problémy upozorňovat. Možná by pochod žlutých vest stál také za to. Podívejte se, jak se staví dálnice.“ Dufek konstatuje, že jsme chudáci Evropy, přestože prý životní úroveň v České republice stoupá; a v době krize mohou pomoci vládní investice.

Ve Francii několik týdnů trvá odpor hnutí žlutých vest. To, co začalo požadavkem nezvyšování daní u pohonných hmot, pokračuje přáními po vyšším zdanění nejbohatších Francouzů a voláním po úlevách pro obyčejné Francouze. Jaký je váš názor na protest?

Vše vzniklo spontánně a je opodstatněné.

Stačit to v žádném případě nebude. Nechci se vracet až k francouzské revoluci, ale Francie je jiná než Česká republika. Francouzi jsou daleko bojovnější. Vědí, že žijeme jenom jednou a je potřeba si uspořádat život tak, abychom ho prožili co nejlépe. K tomu je potřeba mít i slušný příjem a slušnou životní úroveň. Pan prezident Macron i svou vizáží je zástupce bohatší skupiny Francouzů. Myslím si, že se nechoval slušně k těm, kdo pracují manuálně. Jeho reformy byly přijímány ze začátku dobře, ale povýšeneckým jednáním proti sobě popudil společnost.
Připomenu, že radil i České republice, co má a nemá dělat, a to samozřejmě slušný a skromný politik nedělá. Na jedné straně nás Francouzi poučovali o pařížském protokolu a o likvidaci problémů zelené politiky a různých ústupcích v rámci atomových elektráren, a pak vlastně řekli, že to musí zaplatit ti nejchudší. A ti se proti tomu vzbouřili.
Já osobně si myslím, že Francie je z tohoto pohledu první zemí, která, aniž by to poctivě řekla, vypověděla pařížský protokol.     

Žluté vesty mají řadu požadavků: Vyšší progrese daně, větší zdanění velkých nadnárodních korporací, jako je Google nebo Amazon, regulované nájemné, nebo zastavení splácení dluhů s lichvářskými úroky. Stát by měl opustit restriktivní fiskální politiku a peníze místo toho získávat tak, že bude vymáhat daňové úniky firem atd. Co vy na to?

Jak jsem už řekl, Francouzi jsou bojovnější. Svojí politikou si prezident Macron zadělal na obrovský problém. Nezlobte se na mě, ale firmy bohatnou, podotýkám, že jim to nezávidím, ale zbytek chudne. Naši páni si zvykli brát nejvíc od nejchudších. A to se ve Francii nenosí.

A kritika hnutí? Použití násilí… A také zaznívají názory, že hnutí žlutých vest je další ruskou operací. Co vy na to?

Prosím vás, spiklenecké teorie, to ne. Vzniklo to spontánně a nemůžeme všechno tlačit do Ruska. Samozřejmě, že pro Rusko je situace výhodná, protože se dostává do lepší pozice už z toho důvodu, že pařížský protokol je neúměrný.
Dovolím si říct, že Evropa ztrácí konkurenceschopnost, tak si evropští kapitáni vymysleli ekologii. Občané to neberou. Evropa funguje v rámci celého světa, a pokud nebude konkurenceschopná, bude se snižovat životní úroveň všech zemí.

Bývá upozorňováno na to, že protesty nejsou až tak masové a čas od času je potřeba s demonstracemi počítat. Je Macronova vláda opravdu v ohrožení?

Zdání klame. Ve Francii je velmi složitá situace. Mám přesné informace. Dál tam probíhají stávky a blokády rafinerií. Situace se v žádném případě neuklidnila. Myslím si, že už jde o bytí a nebytí vlády. Bude muset přijít s úplně něčím jiným, než přednesl prezident Macron.

A situace u nás? Jak jsme my daleko nebo blízko k tomu, aby to na Václaváku vypadala podobně jako na Champs-Élysées?

Ale néé… Vedl jsem hodně demonstrací, čas musí nazrát. V České republice po roce 1989 klesala životní úroveň, bylo to dáno transformací ekonomiky a je pravda, že se nadělala spousta chyb. Na druhé straně si občané zvykli, že je potřeba poctivě dělat. Vidíte, jakým způsobem roste průmysl. Dnes jsme zemí, která shání pracovní sílu. Nechci říci, že se Čechům daří dobře, protože jsme chudáci Evropy a to, že je vysoká mzda polovina minimální mzdy v Německu, není žádná hitparáda. Ale na to co tady bylo? Životní úroveň se zvedá.
U nás se dnes řeší dárečky a Vánoce. A stále tady funguje půjčovací technika. Když na to nemám, tak si půjčím.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Odborar-Macron-jeste-uvidi-mam-presne-informace-Cesi-jsou-chudaci-Evropy-a-pokud-se-ptate-zda-Zlute-vesty-budou-u-nas-562997

 

  • Zdroj: parlamentnilisty.cz