Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 05.03.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministr zemědělství Miroslav Toman vyzval Evropskou komisi, aby celá unie přijala dočasně vůči Polsku stejná opatření, jako má vůči polskému hovězímu Česká republika. Podle portálu Zemědělec tak učinil v dopise, kterým zamítavě odpovídal na požadavky komise, aby ČR zrušila povinné kontroly na hovězí maso z Polska na salmonelu. Veřejnost o tom informovat tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

O celé situaci má ministr Miroslav Toman jednat ve středu s eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem. „Pokud k tomuto kroku nedojde, ČR vyčká na polskou stranu, až předloží přesvědčivé důkazy, že porážky se dělají za veterinárního dozoru a hygiena provozu během produkce masa splňuje legislativní požadavky. V opačném případě vyčkáme na schválení dříve avizované nové legislativy v Polsku, která by měla zaručit bezpečnost potravin – pak budou mimořádná opatření vyhlášená v ČR zrušena,“ sdělil k danému problému Vojtěch Bílý. Komise vyzvala minulý týden Českou republiku, aby do minulého pátku ukončilo mimořádné kontroly polského hovězího zahájené kvůli nálezu salmonely v jedné zásilce masa. Ministerstvo zemědělství ČR požadavek odmítlo. Dopis komise do Prahy končil upozorněním, že pokud nebudou česká opatření zrušena, předloží komise věc do deseti dnů členským státům na jednání Stálého výboru pro potraviny EU. Ten by mohl v tomto týdnu hlasováním rozhodnout o tom, že Česko musí přijaté kroky zrušit. Podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda bude až na hlasování členských států, zda česká opatření skončí. Pokud by se veterináři rozhodli opatření nerušit, nejspíš by ze strany EU přišly sankce.