Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 08.10.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Zástupci takzvaného krizového štábu zdravotníků a premiér Andrej Babiš (ANO) se neshodli na posílení výdajů na zdravotnictví na příští rok z rezerv zdravotních pojišťoven. Znovu se sejdou začátkem příštího týdne. Andrej Babiš si chce data, která mu štáb na úterním jednání předal, do té doby ověřit. Podle zástupců odborů, nemocnic a pacientů je potřeba do zdravotnictví přidat 13 miliard korun, peníze chtějí získat právě z pojišťoven. Ty ale chtějí příští rok přidat jen šest miliard.

Podle zpravodajství České televize krizový štáb tvrdí, že zdravotníci mají neúnosné množství přesčasů, kvůli nedostatku personálu se zavírají oddělení a pacienti neúměrně dlouho čekají na operace a vyšetření. Proto žádají po pojišťovnách, aby na zdravotní péči příští rok vydaly z rezerv dalších 13 miliard korun. Zatím chtějí pojišťovny rozdělit 334 miliard korun, dalších 6 miliard rozdělí ze svých rezerv.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek to na televizní obrazovce zhodnotil tak, že „desítky miliard korun, které leží na účtech zdravotních pojišťoven, nejsou jejich peníze. Jsou to peníze, které občané zaplatili na zdravotní péči a mají být použity k tomu, aby péče pro občany byla dostupná, kvalitní a bezpečná.“

Česká televize ve svém zpravodajství dále uvedla, že peníze na zdravotní péči v příštím roce, které se vynaloží z veřejného zdravotního pojištění, se rozdělují na základě úhradové vyhlášky. Do dokumentu ministerstvo zdravotnictví promítá výsledky dohod jednotlivých segmentů zdravotní péče s pojišťovnami. Dohody letos neuzavřely nemocnice akutní a následné péče a poskytovatelé domácí péče.

Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková k tomu uvedla, že právě nemocnicím pro akutní a následnou péči, spolu s poskytovateli domácí péče, chybí nejvíce. Krizový štáb tedy žádá po jedné miliardě korun navíc pro domácí péči a zdravotní sestry v sociálních službách. Nemocnice by měly dostat navíc sedm miliard korun. Určených 334 miliard korun plus 6 miliard navíc je, podle Dagmar Žitníkové, málo.

Ministr Adam Vojtěch (za ANO) označil přístup štábu za „nátlak a lobbing těch, kteří si nedokázali s pojišťovnami dojednat dohodu“. „Já pouze říkám, že zdravotnictví nekolabuje. Funguje – jako nikdy předtím,“ prohlásil ministr zdravotnictví.

S tím ale prezident České lékařské komory Milan Kubek nesouhlasí. „Informace o stavu českého zdravotnictví, které jsme dali premiérovi my, se diametrálně liší od toho, jak ho informuje ministr zdravotnictví,“ zdůraznil. Premiér si chce informace, které mu Milan Kubek a další v úterý předali, do začátku příštího týdne prověřit.

Se zástupci krizového štábu zdravotnictví se předseda vlády Andrej Babiš znovu sejde začátkem příštího týdne. V pátek bude o rozpočtu jednat s KSČM. Strana totiž zapracováním požadavků štábu podmiňuje svou podporu státního rozpočtu pro příští rok. Jednat o tom ale chce i koaliční ČSSD.

„Chápu, že tady vidina velkých rezerv je. Počítáme, že je budeme cíleně utrácet. Ale i rozumně,“ zdůraznil premiér Andrej Babiš. Připomněl, že slíbené dodatečné výdaje pojišťoven a požadavky krizového štábu se liší o zhruba sedm miliard korun. Znovu se chce také setkat s představiteli poskytovatelů všech druhů péče.