Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 20.07.2017

Premiér vlády České republiky Bohuslav Sobotka zahájil své avizované bilanční schůzky s ministry a 18. července 2017 (tj. v úterý) se setkal s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou. Premiér a ministr společně probrali a zhodnotili práci v resortu zemědělství za uplynulé funkční období vlády, splněné závazky v programovém prohlášení vlády, ale také zmínili úkoly, které již vládní koalice v oblasti zemědělství nestihne dokončit.

Premiér ve svém hodnocení uplynulého volebního období v tomto resortu vyzdvihnul fakt, že se ministerstvu podařilo splnit většinu závazků, například úspěšné vytvoření koncepčních dokumentů zaměřených na adaptaci na změny klimatu, dále se také povedlo prosadit zákony, které významně zvyšují ochranu spotřebitele. Pochválil také velmi efektivní čerpání evropských fondů v rámci Programu rozvoje venkova, kdy kladně hodnotil i podporu exportu českých zemědělských produktů.

Ministr zemědělství Jurečka také s premiérem diskutovali o úkolech, které již ministerstvo v současné vládní koalici nestihne dokončit a které musí být prioritou nové vlády. Patří mezi ně primárně pokračování v přípravě Fondu těžko pojistitelných rizik, či pokračování příští vlády ve stabilizaci podmínek zemědělců tak, aby se dostali na srovnatelnou úroveň s ostatními evropskými zemědělci.

V rámci schůzky se také věnovali aktuální agendě resortu zemědělství, zejména pak boji proti nákaze afrického moru prasat, postupu řešení dvojí kvality potravin či problémům dopadů letošního sucha.

HLAVNÍ SPLNĚNÉ ZÁVAZKY V RESORTU ZEMĚDĚLSTVÍ:

  • Adaptace na změnu klimatu – vytvoření koncepčního dokumentu na omezení následků sucha a nedostatku vody a 12 dotačních programů na omezení následků sucha.
  • Posílení ochrany spotřebitele – novela zákona o potravinách jasně definuje, kdy smí výrobce použít označení „Česká potravina“.
  • Podpora živočišné výroby – rozšíření tzv. zelené nafty i pro ty zemědělce, kteří se zabývají živočišnou výrobou, pomoc chovatelům dojnic a prasnic a nové dotační programy na lepší podmínky v chovech drůbeže.
  • Podpora zemědělců a zemědělských podniků – v rámci Programu rozvoje venkova (PRV) v období do roku 2020 je aktuálně proplaceno více než 19 % celkové alokace. Dosud bylo poskytnuto 22 miliard a dalších 25 bude vyplaceno. Co do vyplacených prostředků je nejúspěšnějším programem v ČR.