Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!
Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem
Podíl zaměstnanců, kteří vydělávají méně než dvě třetiny mediánové mzdy, je v ČR vyšší, než tvoří celoevropský průměr. Také odstup manažerských platů od průměru je nadstandardní. Decilovým poměrem se pak ČR dostává až za Francii či Itálii.
Od 1. února se změní metodika pro udělování značky kvality Klasa. Zjednodušení administrativy pomůže především malým výrobcům, odpadne například povinnost dokládat certifikát systému managementu jakosti a prodlouží se doby platnosti laboratorních protokolů.
Dne 19. prosince 2016 byla zveřejněna studie dopadů dohody CETA (Komplexní hospodářská a obchodní dohoda mezi Kanadou a EU a jejími členskými státy) na ekonomiku ČR. Ke zpracování studie byla Ministerstvem průmyslu a obchodu vybrána Technická univerzita v Liberci, konkrétně se na vzniku studie podílel Ing. Aleš Kocourek, Ph.D. a Ing. Jana Šimanová, Ph.D.
Vzhledem k nevraživosti, která mezi Ruskou federací a západními zeměmi přetrvává a nadále se prohlubuje, není pravděpodobné, že by se východní velmoc mohla stát členem Evropské unie. Přesto občas zazní návrh na prohloubení spolupráce, a naposledy s ním přišel francouzský europoslanec Younous Omarjee.
CO2 - kysličník uhličitý - vzniká při nedokonalém kvašení senáže, siláže, při spaření obilí, při nekvalitní konzervaci pícnin. Jeho přítomnost se zjišťuje otevřeným ohněm, to znamená, že se po otevření zásobníku, senážní věže (dvířek) spustí se do věže např. zapálená svíčka v ochranném pouzdře. Když tato svíce zhasne, je zde přítomen CO2, kysličník uhličitý.