Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 13.05.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Poslanecká opozice (hnutí ANO a SPD) požadovala, aby Poslanecká sněmovna na mimořádné schůzi projednala otázku růstu cen potravin u nás s tím, že od vládní pětikoalice chtěla slyšet, jak tento problém, který trápí většinu českých občanů, bude vláda řešit. Mimořádné jednání Sněmovny se mělo uskutečnit ve čtvrtek 12. května, po skončení interpelací. Podle jednacího řádu Sněmovny, tato mimořádná schůze začala, ale jak musíme konstatovat, její program nebyl vládní většinou schválen, což se sice dalo očekávat, ale přesto k tomuto tématu mohlo alespoň vystoupit několik poslanců opozice s právem přednostního hlasu, kteří vystoupili s kritikou vlády.

Podle zpravodajství České televize opoziční poslanci na této mimořádné podvečerní schůzi slyšet od vlády, jak budou ministři reagovat na růst cen potravin. Nic takového se nestalo. Jako první vystoupil předseda SPD Tomio Okamura, který v úvodu své řeči obvinil vládu Petra Fialy, že zdražování nijak neřeší. Chtěl by, aby se Česko inspirovalo Polskem či Maďarskem a snížilo DPH na potraviny. V kritice vlády po něm pokračovali i místopředseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek, který zastoupil momentálně nepřítomnou předsedkyni klubu ANO Alenu Schillerovou, a následně předseda hnutí Andrej Babiš, dále předseda klubu SPD Radim Fiala a místopředsedkyně sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Jaroslav Faltýnek ve svém vystoupení uvedl, že předchozí vlády s účastí ANO, podle něho, zastavily pokles potravinové soběstačnosti České republiky. „Máme strach, že kroky současné vlády mohou pokles (soběstačnosti) opět nastartovat,“ míní Jaroslav Faltýnek. Radim Fiala kritizoval zemědělskou politiku Evropské unie i zahraniční obchodní řetězce. „Obávám se, že bude ještě hůře. Že ceny potravin porostou exponenciálně, a co víc, že nebudou,“ uvedl.

Opoziční strany by kromě snížení DPH na potraviny chtěly také regulovat marže obchodních řetězců, omezit jejich údajné nekalé praktiky a zvýšit potravinové rezervy ve státních hmotných rezervách. Radim Fiala žádal také okamžitou podporu těch zemědělců, kteří jsou schopni navýšit výrobu potravin, a naopak konec podpory do takzvaných extenzivních výrob, které nic nepřinášejí.

Alena Schillerová, která se na úplný závěr do jednacího sálu Sněmovny vrátila, zalitovala, že nebyl program schválen a zároveň – v návaznosti na dopolední část jednání, kritizovala ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL), že se k cenám potravin nijak nevyjadřuje.

Právě k tomu musíme dodat, že v dopolední části jednání Sněmovny bylo na jejím programu projednání novely zákona o významné tržní síle, jejímž cílem má být rozšíření působnosti tohoto zákona. Jak upozornila Česká televize, opoziční poslanci chtěli o této otázce jednat již na začátku dubna, ale ani nyní, to je při květnové schůzi Sněmovny, první čtení novely tohoto zákona nedokončili. Poslanci opozičního hnutí ANO dál vyjadřovali své výhrady k návrhu a pochybovali o tom, zda novela zákon zlepší. Cílem této novely zákona je především chránit dodavatele potravinářského zboží do velkých obchodních řetězců.

Poslanec ANO Karel Tureček už minule navrhl vrátit zákon vládě k dopracování. Dříve řekl, že pokud novela zákona projde v navrhovaném znění, zhorší postavení firem působících v zemědělském a potravinářském řetězci. Poslanec ANO David Pražák ve čtvrtek řekl, že zákon neřeší mezinárodní obchodní řetězce, kde se, podle něho, nekalé praktiky vyskytují.

Poslankyně a poslanci ANO také vyzývali ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL), aby v rozpravě vystoupil a odpověděl na jejich dotazy. Vyzvala ho k tomu mimo jiné i právě předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. „Mě by hrozně zajímalo, jaký máte hlas,“ řekla a podotkla, že to řekla na odlehčenou.

„Hlas má příjemný. Proč nemluví, nevím,“ uvedla k tomu poslankyně Margita Balaštíková (ANO). „Pokud děláte funkci, na kterou nemáte, tak se té funkce vzdejte,“ doporučila Nekulovi poslankyně ANO Berenika Peštová. Česká televize k této části diskuse poslanců dále dodala, že předseda zemědělského výboru Michal Kučera (TOP 09) uvedl, že k tomuto tématu svolal pracovní jednání, kam pozval i poslance ANO. Podle něho ale této příležitosti nevyužili.

Vláda navrhovala, aby sněmovna předlohu schválila zrychleně v prvním čtení. Tento postup vetovaly opoziční kluby ANO a SPD. Alena Schillerová to zdůvodnila potřebou podrobné debaty ve výborech. Zatímco ANO navrhlo prodloužit lhůtu pro projednání zákona ve výborech o 20 dnů, zpravodaj a bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) ji chce naopak o 30 dní zkrátit.

  • Zdroj: Česká televize