Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 05.06.2016
  • Autor: (egi)

Ve středu 1. 6. 2016 proběhla na Ministerstvu zemědělství konference o kvalitě a bezpečnosti potravin From Farm to Fork, nesoucí motto Spolupráce zainteresovaných stran v potravinovém řetězci ve prospěch spotřebitelů. Přednášející představili téma kvality potravin z různých perspektiv v rámci tří tematických bloků – z pohledu státních a dozorových orgánů, pohledem zemědělské a potravinářské výroby a pohledem zástupců obchodních řetězců a veřejného stravování. Konference se setkala s velkým zájmem účastníků, velký zasedací sál MZe byl prakticky zaplněn.

Úvodního slova se ujal Petr Koten, výkonný ředitel České společnosti pro jakost, pořadatele konference. Na jeho slova navázala Viera Šedivá z Ministerstva zemědělství (MZe), náměstkyně pro řízení, Sekce potravinářských výrob – Úřad pro potraviny; účastníky přivítala jménem ministra Mariana Jurečky, jenž měl nad konferencí záštitu, a návazně zahájila první přednáškový blok státních orgánů svým příspěvkem o novém zákonu o potravinách a legislativních změnách.

Posluchače informovala o implementaci tzv. tabákové směrnice, povinnosti označování tabákových výrobků textovým a obrázkovým varováním a informacemi o odvykání kouření. Dále věnovala pozornost změnám v oblasti vymezení pojmů „česká potravina“, „český výrobek“ a „vyrobeno v ČR“ a opatření proti plýtvání potravinami, které sice plně neodpovídají požadavkům legislativy, ale jsou stále bezpečné, a mohou být tedy bezplatně poskytnuty pro charitativní účely. Na příspěvek navázal ředitel odboru MZe Josef Tabery s novinkami v oblasti dotační politiky v agropotravinářském sektoru. Moderátor konference Jan Pivoňka z VŠCHT měl pro všechny přednášející připravené dotazy. Ekologický přístup k zemědělství a téma biopotravin představila Tereza Musilová z odboru environmentálního a ekologického zemědělství MZe. Ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna prezentoval výzvy v oblasti kvality a bezpečnosti potravin. Uvedl, že zájem o kvalitu ze strany spotřebitelů se zvyšuje, vzhledem k velkému množství je však pro ně těžké rozpoznat relevantní zdroje seriózních informací. Podle M. Koberny by spotřebitelé měli sledovat název výrobku, číst složení, kontrolovat datum spotřeby a podmínky skladování, neřídit se podle obrázků, porovnávat srovnatelné výrobky, hledat označení speciál, extra či prima a vzít v potaz částečně i cenu. Kvalitní výrobek je podle něj spolehlivě mj. ten označený značkou české cechovní normy. První blok pak uzavřela prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Marta Nováková představením nové soutěže a značky kvality „Diamantová liga kvality“, což je národní ocenění maloobchodních prodejen, nejprve pilotně potravinářských, návazně pak i dalšího zboží, které má přispět k šíření dobrého jména českého maloobchodu.

V druhé části programu nejprve seznámil Martin Klanica, ústřední ředitel SZPI, posluchače s často nelichotivými výsledky její dozorové činnosti. Od roku 2015 provádí SZPI kontroly nově i v provozovnách společného stravování. Jen za uplynulý rok bylo přibližně v 5 tisících případech zjištěno porušení platných právních předpisů a každá třetí kontrola zaznamenala nesplnění hygienických požadavků. Ředitel Klanica uvedl, že úroveň hygieny je v klasickém výrobním sektoru a retailu značně vyšší než v provozovnách společného stravování. Zmínil také mj. web „Potraviny na pranýři“ a jeho praktický i osvětový význam. Na tuto přednášku navázal s výsledky dozorové činnosti nad zdravotní nezávadností potravin živočišného původu ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR Zbyněk Semerád. Oba příspěvky vzbudily velký zájem o diskusi…

S realitou v zemědělské praxi posluchače seznámil Lubomír Berka, předseda Národní technické skupiny GLOBALG.A.P., prezentací o nových požadavcích tohoto mezinárodního certifikačního standardu správné zemědělské praxe. Systémy kvality ve společnosti PENAM, kterou zabezpečují na každé výrobní lince inspektorky kvality, představila ředitelka kvality společnosti Alice Váchová. Blok uzavřel předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček příspěvkem o kvalitě české mlékárenské produkce. Ve svém příspěvku mj. upozornil na vysoký podíl naší spotřeby mléčných výrobků z dovozu, a to i v případě tradičních českých výrobků jako másla, sýrů a tvarohu, které se těm dováženým kvalitou vyrovnají či je mnohdy předčí.

Odpolední část zahájil ředitel kvality společnosti AHOLD Czech Republic Pavel Mikoška přednáškou o důvěře zákazníků a řízení rizik u retailového řetězce. Energickým vystoupením na něj navázal Petr Baudyš, ředitel kvality spol. Penny Market, který hovořil o dopadech změn potravinové legislativy na praktický provoz maloobchodu. Připomněl i zásadní změny, ke kterým došlo v oblasti obchodu s potravinami po  roce 1989 i po vstupu do EU v roce 2004 a prezentaci zakončil svým odhadem vývoje v letech následujících, v němž využil i nekonvenční úvahy a nadsázku. O zajištění bezpečnosti a kvality potravin v celém dodavatelském řetězci v rámci Metro Group, tedy i MAKRO Cash & Carry, hovořili Gerald Erbach, ředitel z útvaru Global Quality Assurance, a Marta Nováková, šéfka Quality Assurance v ČR. Lukáš Němčík ze Svazu českých a moravských spotřebních družstev představil pak ještě výběr dodavatelů a řízení kvality dodávek na regionální úrovni v rámci řetězce COOP s ohledem na jejich specifika např. pro malé prodejny v jednotlivých místech.

Odpolední blok a celou konferenci uzavřelo téma trendy ve veřejném stravování. Petr Brož, ředitel ze společnosti Eurest, součásti anglické skupiny Compass Group (největšího poskytovatele cateringových služeb na světě), prezentoval výsledky aktuálního evropského výzkumu o „závodním“ stravování z konce minulého roku, který se zaměřoval na okolnosti ovlivňující stravování v různých oblastech a zemích – např. délku polední pauzy, výběr stravovacího zařízení, ale i životní styl a spánek zaměstnanců, a na rozdílné preference různých generací zaměstnanců („Baby Boomers“, „X“, „Y“, „Z“). Konferenci zakončil Stanislav Petříček, majitel sítě bistRAW, prezentací s názvem „Zdraví začíná jídlem“. Podělil se o vlastní zkušenost s kompletní změnou životního stylu a přechodem na zdRAWou stravu a představil vlastní síť veřejného stravování bistRAW.

--

Konferenci uspořádala Česká společnost pro jakost pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky za podpory Agrární komory ČR, Potravinářské komory ČR a Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. Poděkování patří rovněž partnerům konference – hlavnímu marketingovému partneru Ahold Czech Republic, marketingovému partneru QSL a mediálním partnerům Perspektivy kvality, Potravinářský zpravodaj a Potravinářská revue. Konference byla pořádána v rámci Národního programu kvality 2016. (egi)

 

 

  • Zdroj: Česká společnost pro jakost