Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 23.07.2017

Rozvázání pracovního poměru ve zkušební době

Pokud zaměstnavatel platně sjednal se zaměstnancem zkušební dobu, která ještě běží, a nejde zrovna o období prvních 14 dnů pracovní neschopnosti zaměstnance, může zaměstnavatel snadno a rychle se zaměstnancem rozvázat pracovní poměr jeho zrušením ve zkušební době. Může tak učinit z jakéhokoliv důvodu nebo i bez uvedení důvodu. Pracovní poměr pak končí dnem doručení písemného oznámení o zrušení pracovního poměru ve zkušební době zaměstnanci, nebo dnem pozdějším, pokud zaměstnavatel uvede pozdější den. 

Může se stát, že i ve zkušební době nastane důvod, pro který může zaměstnavatel zrušit pracovní poměr okamžitě (§ 55 odst. 1 písm. b) ZP). U tohoto způsobu skončení pracovního poměru jsou nastaveny přísné podmínky, za nichž lze k němu přistoupit. Z opatrnosti nelze okamžité zrušení pracovního poměru ve zkušební době doporučit, protože ke stejnému výsledku, tedy rychlému propuštění zaměstnance, dospěje zaměstnavatel zrušením pracovního poměru ve zkušební době víceméně bez rizika. Více viz případ, který řešil Nejvyšší soud ČR pod spis. zn. 21 Cdo 4355/2009. V průběhu zkušební doby, která byla v pracovní smlouvě mezi účastníky sjednána v délce tří měsíců, zaměstnavatel sdělil zaměstnanci, že v důsledku porušení povinností vyplývajících z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem s ním ruší okamžitě pracovní poměr podle § 55 odst. 1 písm. b) zákoníku práce. Soudy posoudily zrušovací projev vůle zaměstnavatele s ohledem na jeho obsah, i když byl dán zaměstnanci ve zkušební době, jako okamžité zrušení pracovního poměru podle ust. § 55 odst. 1 písm. b) zákoníku práce a s ohledem na obsah žaloby zkoumaly platnost tohoto právního úkonu z hlediska toho, zda splňuje požadavek náležitého skutkového vymezení důvodu okamžitého zrušení pracovního poměru, jak vyžaduje ust. § 60 zákoníku práce. Zaměstnavatel nesplnil zákonné požadavky pro platnost okamžitého zrušení a v soudním sporu neuspěl.

Doporučení pro praxi, lze-li tedy zrušit pracovní poměr ve zkušební době celkem jednoduše, není nutno volit komplikovanou cestu okamžitého zrušení.

Rozvázání pracovního poměru z důvodu požití alkoholického nápoje

Ne každé požití alkoholu na pracovišti je důvodem k platné výpovědi pro závažné porušení povinnosti vyplývající zaměstnanci s právních předpisů vztahující se k jím vykonávané práci (§ 52 písm. g) ZP) dovodil Nejvyšší soud v případě Sp.zn. 21 Cdo 4733/2015. „.. stav, kdy zaměstnanec ve smyslu ustanovení § 106 odst. 4 písm. e) zákoníku práce vstupuje na pracoviště zaměstnavatelem pod vlivem alkoholického nápoje, nemusí být dán pouhým požitím alkoholického nápoje, ale k jeho požití musí dojít v takové míře, že má vliv na snížení duševních funkcí a  celkové pohotovosti zaměstnance….. pozitivní zjištění neznmená vždy bez dalšího porušení povinnosti takové intenzity, aby je bylo možno kvalifikovat jako závažné porušení povinností ve smyslu §52 písm. g) ZP.“

V daném případě dal zaměstnavatel zaměstnanci výpověď z pracovního poměru pro závažné porušení povinnosti vyplývající zaměstnanci s právních předpisů vztahující se k jím vykonávané práci, protože vstoupil na pracoviště pod vlivem alkoholu, jak bylo zjištěno orientační dechovou zkouškou (0,32‰ a o půl hodinu později 0,23‰) a následným odběrem krve (0,11‰). Soud zastával názor, že aby mohla přítomnost alkoholu v těle vést k jeho ovlivnění, je současně nutné, aby zjištěné množství alkoholu dosáhlo určité hladiny. V daném případě je sice nesporné, že před nástupem zaměstnance na směnu byl v jeho dechu alkohol zjištěn, to ale automaticky neznamená, že zaměstnanec byl alkoholem ovlivněn, což doložil i znalecký posudek.

Okamžité zrušení nebo výpověď

Zaměstnavatel musí při rozvázání pracovního poměru z důvodu porušení povinnosti vyplývající zaměstnanci s právních předpisů vztahující se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem pečlivě zvážit, zda nastaly důvody pro okamžité zrušení pracovního poměru porušení povinnosti vyplývající zaměstnanci s právních předpisů vztahující se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem dle § 55 odst. 1 písm. b) ZP nebo pro výpověď z pracovního poměru z důvodů, pro které by zaměstnavatel mohl zrušit pracovní poměr okamžitě dle § 52 písm. g) ZP. Nejvyšší soud v rozsudku sp.zn. 21 Cdo 5727/2015 zdůraznil, že k okamžitému zrušení pracovního poměru podle § 55 odst. 1 ZP může zaměstnavatel přistoupit jen výjimečně, a to tehdy, jestliže okolnosti případu odůvodňují závěr, že po zaměstnavateli nelze spravedlivě požadovat, aby zaměstnance zaměstnal až do uplynutí výpovědní doby.

 

  • Zdroj: ZS ČR