Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 20.04.2017

Zemědělský svaz ČR jako největší zemědělská zaměstnavatelská organizace, uzavřel kolektivní smlouvu vyššího stupně se zemědělskými odbory (Odborovým svazem pracovníků zemědělství a výživy - Asociací svobodných odborů ČR, dále OSPVZ). Na podpisu smlouvy se včera dohodli zástupci obou organizací – předseda Zemědělského svazu ČR Ing. Martin Pýcha a odborový předseda Bohumír Dufek.

Vzájemná dohoda o podmínkách kolektivní smlouvy přišla po několika měsících společných jednání. „Na začátku roku jsme se nedohodli a odbory kolektivní smlouvu uzavřely pouze s menší zaměstnavatelskou organizací - Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů“ popisuje předseda svazu Martin Pýcha.

Změnou v nově uzavřené kolektivní smlouvě je zvýšení minimálních mzdových tarifů v zemědělství o 3,8 % a navýšení možného příspěvku zaměstnavatele na penzijní připojištění o 50 Kč/měsíčně. Zvýšení minimálních mzdových tarifů je významně ovlivněno navýšením minimální mzdy, které zvýšilo nejnižší tarifní stupeň o 12%. Ostatní tarify se zvýšily shodně o 3%. „Vývoj v ekonomice a nedostatek pracovní síly tlačí na růst mezd v celém hospodářství. I když situace v zemědělství, není tak příznivá jako například v průmyslu, musí i tak zemědělci na celkový růst mezd reagovat, jinak by přišli o kvalitní zaměstnance,“ vysvětluje Pýcha.

Uzavřená kolektivní smlouva vyššího stupně je platná a účinná od 1. dubna do 31. prosince roku 2017 a bude požádáno o rozšíření její platnosti na celé odvětví zemědělství. Její podmínky se tedy budou vztahovat na všechny subjekty v zemědělství, lesním a vodním hospodářství, vyjma těch, na které se vztahuje kolektivní smlouva uzavřená v lednu s Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. 

Uzavření kolektivní smlouvy vyššího stupně považuji jako nezbytné řešení pracovních podmínek v zemědělství a také za splnění hlavní zaměstnavatelské funkce, kterou Zemědělský svaz ČR plní,“ uzavírá Pýcha.

 

 

  • Zdroj: Zemědělský svaz ČR