Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 16.04.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

V českých skladech aktuálně leží na tisíce tun brambor. Pěstitelé jich mají ohromný přebytek, protože kvůli vládním opatřením restaurace či školní jídelny nefungují v běžném provozu. Brambory tak musí prodávat výrazně pod cenou, lidé je mohou sehnat i za tři koruny za kilogram. Podle zpravodajství CNN Prima NEWS předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček CNN prohlásil, že řada pěstitelů navíc ani nedosáhne na vládní kompenzace.

Problémy s pěstováním a prodejem brambor jsou, podle Josefa Králíčka, dlouhodobějšího rázu. „Pěstitelé nyní prodávají svoji produkci zhruba za poloviční ceny, myslím tím farmářské ceny, než jsou třeba náklady na vypěstování brambor. Prodávají pod výrobními náklady a komplikuje to jejich podnikání,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS Josef Králíček.

Předseda Českého bramborářského svazu nerozporuje, že minimálně některým pěstitelům brambor pomohl vládní program Agrocovid. „Nicméně mám trošičku obavu, že řada dodavatelů nesplní podmínky a na kompenzace nedosáhnou,“ dodal Josef Králíček. Zároveň dodal, že vzhledem k dlouhodobým vládním restrikcím v běžném provozu nefungují restaurace ani školní jídelny, které by jinak s koupí brambor určitě vypomohly. Restaurace sice mohou vydávat své jídlo z okének, ale odbyt není stejný, jako když byly svým zákazníkům otevřené. To má za následek, že lidé více vaří doma. Spotřeba domácností však výpadek podle Králíčka nemůže vynahradit. „Je malinko vyšší, ale ten výpadek nedokáže kompenzovat,“ řekl Josef Králíček.

Velký přebytek brambor se někteří zemědělci zatím rozhodli vyřešit obřím výprodejem. Pěstitelé prodávají tuny tradiční plodiny na čtyřech místech v republice. Lidé si zde můžou nakoupit kilogram brambor za tři koruny.

„Řada zemědělců pěstuje brambory, ale nemá pro ně odbyt. Znají se mezi sebou a několik měsíců přemýšlejí, jak brambory prodat. Jinak je budou muset vyhodit,“ vysvětlil okolnosti nápadu výprodeje marketingový manažer akce a správce facebookové kampaně Jakub Žák. Spolek prodává brambory v pražských Horních Počernicích, Hradci Králové, Fryčovicích na Frýdecko-Místecku či v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku.

CNN Prima NEWS ve svém čtvrtečním večerním zpravodajství dále odvysílala reportáž, kdy si lidé kupovali v jednom ze skladů kupovali balíky brambor právě v ceně tři koruny za kilo s tím, že minimální množství, které si zákazník musí koupit a potom odvézt je balík o 25 kg. brambor. Zároveň by představen i zemědělský podnik, kdy jeho představitel hovořil o tom, že výrobní cena jednoho kilogramu brambor je čtyři koruny, takže se se jim nevyplatí prodávat brambory pod touto výrobní cenou. Proto mají vlastní prodej ze skladu, kde prodávají brambory v ceně okolo 10 Kč za kilo.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS