Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 17.04.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

Odbory se tvrdě brání návrhu ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) na prodloužení zkušební lhůty, a naopak zkrácení výpovědní doby. Bude to, podle nich, mít tvrdé sociální dopady a zvýší to nejistotu zaměstnanců.

Jak jsme již na webech ASO informovali, prodlužení zkušební lhůty u řadových zaměstnanců ze tří na čtyři a u vedoucích ze šesti na osm měsíců Jurečka prosazuje v chystané novele zákoníku práce, která má začít platit v lednu, když ji zákonodárci schválí. Výpovědní doba pak má u všech zaměstnanců začít nově běžet už v okamžiku, kdy člověk výpověď dostane. Nyní začíná až od prvního dne následujícího měsíce, takže může být až o měsíc delší.

„Tři měsíce jsou dostatečná doba na to, aby se obě strany poznaly. Není důvod udržovat zaměstnance v nejistotě,“ uvedl, podle zpravodajského serveru Novinky.cz, k chystané novele místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jiří Vaňásek.

V naší předchozí zprávě k novele zákoníku práce jsme uvedli, že podle ministra Marina Jurečky, mohou být obě změny výhodné nejenom pro zaměstnavatele, ale i zaměstnance. Podle něho je změna u výpovědní doby důležitá i pro zaměstnance, a to z toho důvodu, že, pokud si najdou novou práci a budou chtít co nejrychleji k novému zaměstnavateli, tak jim to tato změna umožní.

Prodloužení zkušební doby, které má umožnit zaměstnavatelům lépe si otestovat zaměstnance, je pak, podle ministra Jurečka, možnost, nikoliv však povinnost. Podle něho se obě strany mohou, v pracovní smlouvě, dohodnout i na daleko kratší době. Navíc, jak ministr Jurečka dále uvedl, je to pro zaměstnance benefit, protože se budou moci lépe seznámit například s pracovištěm.

Podle předsedkyně OS zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníkové, jak dále uvedl server Novinky.cz, je ale vyjádření o možné dohodě na kratší zkušební lhůtě nepřesné. „Podle mých zkušeností zaměstnavatelé většinou dodržují lhůtu danou zákoníkem. Bude to tak přímá pobídka, aby ji prodloužili,“ poznamenala.

Podle předsedy Odborového svazu KOVO Romana Ďurča změny u výpovědní doby poškodí především zaměstnance starší padesáti let, kteří si hůře shánějí nové místo. „Delší lhůta slouží především k tomu, aby se mohli poohlédnout po novém místě,“ varoval. Může to, podle něho, mít tvrdé sociální dopady a zvýšit i výdaje státu na sociální dávky.

Odboráři nyní chtějí zvrátit chystané změny v připomínkovém řízení, případně ve Sněmovně. „Budeme proti tomu tvrdě vystupovat. Vůbec nechápu, proč to pan ministr dělá,“ řekl Roman Ďurčo s tím, že se zvažují i protestní akce.

Server Novinky.cz dále k tomu uvedl, že opoziční hnutí ANO je, ohledně chystané novely zákoníku práce, spíše na vážkách. „Změna u výpovědní doby mi dává smysl. U zkušební lhůty je vyhovující současný stav. Zaměstnanec se bude jen těžko domlouvat se zaměstnavatelem, který bude chtít plnou zkušební dobu,“ řekl poslanec Aleš Juchelka, který je v hnutí ANO stínovým ministrem práce a sociálních věcí.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Bohdan Wojnar míní, že změna nepovede k tomu, že by se firmy hromadně zbavovaly zaměstnanců ve zkušební době. Musejí totiž investovat peníze do jejich zaškolení.

  • Zdroj: Novinky.cz