Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 07.02.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Premiér Andrej Babiš se ve čtvrtek 6. února 2020 v Bratislavě setkal se slovenským předsedou vlády Peterem Pellegrinim. Hovořili především o budoucím rozpočtu Evropské unie, který by měl být sestaven a schválen orgány EU i jednotlivými členskými státy EU na příštích sedm let. Český premiér sestavení a schválení tohoto rozpočtu považuje za nejdůležitější současné téma Evropské unie.

Podle tiskové zprávy Úřadu vlády ČR hlavní důvodem návštěvy premiéra Andreje Babiše na Slovensku bylo, aby se dozvěděl, jak slovenský premiér Peter Pellegrini vyjednával o příštím rozpočtu EU s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Podle premiéra Andreje Babiše hlavní problém tohoto návrhu tohoto rozpočtu spočívá v tom, že Evropská unie i finské předsednictví EU navrhli rozpočet, který je pro Českou republiku, a některé další státy EU, nepochopitelný. Podle Andreje Babiše by mělo logiku, kdyby se Evropská komise nejprve zeptala členských států EU, jaké mají priority.

Podle tiskové zprávy Úřadu vlády ČR oba premiéři také diskutovali v rámci diskuzních panelů HN clubu o srovnání postavení České republiky a Slovenska třicet let po sametové revoluci. Panely byly soustředěny do tří hlavních částí, a to kam se dostaly obě země, postavení České republiky a Slovenska v rámci Evropské unie a boj proti změnám klimatu a dosah na národní státy.

Předsedové obou vlád mluvili o vývoji, kterými jejich země prošly od sametové revoluce, jaké jsou vzájemné vztahy České republiky a Slovenska či v jakých oblastech naše země spolupracují. Dále diskutovali o fungování Visegrádské skupiny, o měně, zda Česká republika někdy přijme euro a jak by měla vypadat další integrace Evropské unie.

Jednou z hlavních priorit nové Evropské komise je boj proti změnám klimatu. Český a slovenský premiér hovořili o hodnocení klimatických cílů a dopadech na národní hospodářství. Zároveň v otázkách klimatické změny diskutovali o energetickém mixu a důležitosti jaderné energie.

Premiér Andrej Babiš přitom zdůraznil, že v České republice se již dávno měly stavět jaderné zdroje. Zároveň konstatoval, že Slovensko bude v rámci jaderné energetiky zaujímat druhé místo v Evropě, a to hned za Francií. Což také Slovensku přeje. Přičemž dále uvedl, že by bylo dobré, aby i Česká republika byla v rámci energetického mixu rovněž na předních příčkách v Evropě.

Následně premiér Babiš odletěl do Bruselu, kde se dnes setká s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem.

  • Zdroj: Úřad vlády ČR