Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 22.10.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Akce, kdy se brambory prodávají pod osm korun za kilogram, poškozují zemědělce. Ve čtvrtek to na tiskové konferenci řekl za Agrární komoru ČR předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka. Podle něho budou zemědělci místo brambor raději pěstovat pšenici, u které prodejní cena roste.

Pěstitelé uvádějí, že prodávají brambory za zhruba tři koruny za kilogram. Při nákupu "ze dvora" platí spotřebitel mezi osmi až deseti korunami. V maloobchodu bez akce jde podle pěstitelů o ceny mezi deseti až 15 Kč/kg. V akcích jde o cenu mezi pěti a devíti korunami za kilogram.

Petr Hanka by chtěl, aby úřady označily postup řetězců, kdy prodávají za podnákladové ceny, za nekalou praktiku. "Jestliže se prodejní hladina sníží, tak ji spotřebitel považuje za normální," dodal.

Zemědělci uvádí, že v letošním roce měli problém s opožděnou vegetací. "O prázdninách byly velkoobchodní ceny v ČR jedny z nejnižších v Evropě a nízké výkupní ceny brambor drtí pěstitele i nyní," uvedl Petr Hanka.

Podle údajů Českého statistického úřadu klesla plocha osázená bramborami proti loňsku o zhruba tisíc hektarů na 23.000 hektarů. Do této plochy ale jsou započteny například i sadební brambory. Zemědělci se obávají dalšího poklesu ploch. Státní strategie přitom hovoří o zvyšování soběstačnosti země v produkci brambor. Nyní je ČR soběstačná ze 70 až 80 procent.

Podle strategie, kterou vláda odsouhlasila v roce 2016, měly po roce 2020 stoupnout plochy konzumních brambor na 21.000 hektarů. Ty jsou ale, podle pěstitelů brambor, v současnosti jen na ploše 14.500 hektarů.

Letos mohli pěstitelé poprvé žádat stát o peníze za pěstování a zpracování brambor v programu kvality Q CZ. bylo v něm 50 milionů korun. O peníze požádalo letos 106 pěstitelů.

Petr Hanka dále poukázal na to, že pěstitelům chybí skladovací kapacity, díky nimž by se nemusely brambory na jaře dovážet ze zahraničí. Stát podle něj v posledním kole programu rozvoje venkova na sklady přispěl z poloviny. I tak ale, podle Petra Hanky, bylo žadatelů málo, což dokumentuje, že mnoho pěstitelů se zvětšováním ploch nepočítá. Důležité, podle něho, bude, jak se vyjedná budoucí evropské období a míra kofinancování evropského rozvojového programu.

Kvůli zvyšování cen energií, ale také hnojiv, očekává Petr Hanka do budoucna razantní zdražování potravin.

  • Zdroj: ČTK, Agrární komora ČR