Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 01.08.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Poslanci v pátek schválili dodatečné zvýšení důchodů o 300 korun od ledna nad zákonnou valorizaci. K podobnému kroku vláda přistoupila i v minulých letech. Podle předsedkyně Národní rozpočtové rady vlády Evy Zamrazilové, jak o tom informoval Český rozhlas, jde o známku toho, že s valorizačním schématem není něco v pořádku a mělo by se upravit. „Bylo by vhodné držet se poměru čistá mzda-důchod. Ten dosahuje dnes asi poloviny, k hrubé průměrné mzdě je to 40 procent,“ radí ekonomka.

„Jinak si ale myslím, že valorizační schéma není nastaveno nijak špatně – víceméně pokrývá důchodcovskou inflaci plus polovinu růstu reálných mezd,“ dodává.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) je přesvědčená, že přidat důchodcům je nezbytné. „České důchody jsou stále nízké,“ připomíná a upozorňuje, že přes půl milionu seniorů pobírá měsíčně necelých 14 tisíc korun. „Všichni přitom vidíme, jak se v posledních měsících zdražuje. A myslím, že se shodneme na tom, že lidé, kteří celý život pracovali a budovali naši zemi, nemají ve stáří živořit,“ konstatovala.

„Všichni se shodneme na tom, že lidé, kteří celý život pracovali a budovali naši zemi, nemají ve stáří živořit,“ dodala Jana Maláčová.

Ministryně si zároveň uvědomuje, že další výdaj na důchody bude potřeba ve státním rozpočtu dorovnat. „Bude se muset šetřit – návrh státního rozpočtu na příští rok s tím ale počítá. Pevně doufám, že stihneme schválit ještě digitální daň,“ vyjádřila svůj názor na zvýšení důchodů v souvislosti se státním rozpočtem.

Ministryně práce a sociálních věcí také připomněla, že z České republiky každoročně odtéká až 300 miliard korun na ziscích z nadnárodních společností, s čímž je třeba něco dělat.

Ekonomka Eva Zamrazilová ale poukázala na to, že digitální nebo sektorová daň přinesou do rozpočtu každá po třech až čtyřech miliardách. Tři sta korun nadstandardní valorizace přitom vyjde státní kasu, podle ní, na deset až jedenáct miliard. Načež dodala, že „plošné nadstandardní zvyšování důchodů je extrémně neefektivní.

„Vidíte, jak je to plošné opatření drahé a skutečně ani tak razantními a poměrně kontroverzními kroky, jako je sektorová nebo digitální daň, to nepokryjí,“ varovala v rozhovoru pro Český rozhlas předsedkyně Národní rozpočtové rady a navrhla zaměřit se cíleně na podporu nejohroženější skupiny seniorů, tedy těch, kteří jsou v hmotné nouzi.

„Nejchudším tři stovky nepomůžou, výšepříjmoví důchodci to pocítí velmi málo, ale státní rozpočet to pocítí podstatně. Toto plošné nadstandardní zvyšování důchodů je extrémně neefektivní,“ prohlásila Eva Zamrazilová.

 

První zástupce ředitele Sociologického ústavu Akademie věd České republiky Tomáš Kostelecký navíc připomněl, že pandemie covidu-19, která zanechává v rozpočtu státu hlubokou stopu, dopadla na seniory spíše v oblasti zdravotnictví než ekonomiky.

„Co se týče ekonomického dopadu, tak přímý dopad jsme nepozorovali. Důchodci dostávali penze stabilně, v tomto směru na tom nebyli hůře než mnohé profese – například živnostníci, kteří museli zavřít své firmy, nebo dokonce zkrachovali,“ konstatoval Tomáš Kostelecký.

Uznává ale, že inflace, jako sekundární efekt koronavirové krize, obecně dopadá na občany s nižšími příjmy, mezi které nemálo seniorů patří. „Zdražování základních věcí se penzistů dotkne,“ prohlásil Tomáš Kostelecký.

  • Zdroj: Český rozhlas