Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 19.06.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ceny zemědělských výrobců v květnu zrychlily meziroční pokles na 4,2 procenta z dubnových 1,9 procenta. Naopak ceny průmyslových výrobců, stavebních prací a tržních služeb rostly. Vyplývá to ze zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Podle analytiků, uvádí se ve zprávě ČTK, firmy již začaly přenášet rostoucí výdaje na mzdy do cen svých výrobků. To se následně projeví v růstu spotřebitelských cen. Ceny průmyslových výrobců vzrostly v květnu meziročně o 1,5 procenta, v dubnu stagnovaly. Zvýšily se zejména ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Dražší byla také těžba a dobývání, obecné kovy a kovodělné výrobky, elektřina, plyn, páry a klimatizovaný vzduch. Snížily se ceny chemických látek, dopravních prostředků, potravinářských výrobků, nápojů a tabáku.

Podle analytika Raiffeisenbank Milana Frydrycha je růst cen v průmyslu výrazně nad očekáváním trhu. Podle něho nebývalé zrychlení cen výrobců plyne z vyšších cen ropy, které se zpožděně propisují do účtovaných cen a slabší koruny. Na vliv slabší koruny, která prodražuje nákup ropy, upozornil také hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Obecně lze podle hlavního ekonoma investiční společnosti Generali Investments CEE Radomíra Jáče říci, že v růstu cen výrobců se projevuje vliv slabší koruny i nedostatek produkčních kapacit v tuzemské ekonomice. Podle něho růst cen průmyslových výrobců poslouží v rámci diskuse o měnové politice coby argument pro brzké zvýšení úrokových sazeb ČNB.

V zemědělství se snižovaly ceny v rostlinné i živočišné výrobě. Levnější byly především olejniny a brambory, zhruba o pětinu klesly ceny jatečných prasat, zlevnila i vejce a drůbež. Naopak o více než polovinu vzrostly ceny ovoce, asi o pětinu čerstvé zeleniny a mírně rovněž mléka a skotu. Důvodem poklesu cen zemědělských výrobců je podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela slušná úroda ovoce a zeleniny.

Ceny stavebních prací se stejně jako v dubnu zvýšily o 2,4 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky byly vyšší o 1,8 procenta, v dubnu to bylo o 1,7 procenta. Zdražily hlavně služby v oblasti bezpečnostní, pátrací, poštovní, kurýrní, pojišťovací, architektonické, inženýrské, vydavatelské, reklamní a také služby v oblasti nemovitostí. Zlevnily naopak ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě.