Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.

Studničná: Konkurenceschopnost nesmí být jen o deregulaci

Malý poradní orgán, který ale má svou stopu třeba v evropských zákonech o domácím násilí nebo ve Fondu spravedlivé transformace. Právě tak popisuje Evropský hospodářský a sociální výbor Lucie Studničná, předsedkyně Skupiny zaměstnanců. Proč je podle ní potřeba posílit pravomoci EU v oblasti bydlení? A proč jsou debaty o konkurenceschopnosti krátkozraké? Euractiv.cz

Agrární komora ČR natočila seriál o českých potravinách

Tisková zpráva 6. 11. 2025 – Agrární komora ČR spustila videocyklus s názvem Tři výjimečné příběhy, který je zaměřený na české zemědělství a české potraviny. Na příkladech Všestarské cibule, Chelčicko-Lhenického ovoce a Třeboňského kapra ukazuje, kolik je za kvalitní produkcí práce, starostí a také nezbytných vědomostí.

Pokles produkce hus i nadále pokračuje. Letos se hus, proti loňskému roku, vylíhlo o 13 % housat méně!

Za několik dní nás čeká tradiční svátek sv. Martina, kdy se na stole řady našich občanů objevuje tzv. svatomartinský husa. Právě tato skutečnost byla příležitostí, proč Českomoravská drůbežářská unie (ČMDU) uspořádala, 3. listopadu 2025, v Praze, tiskovou konferenci, na níž informovala o situaci v produkci vodní drůbež, zejména hus, u nás.