Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!
Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem
Máme jednu z nejnižších nezaměstnaností v Evropské unii a schopné lidi, kteří chtějí pracovat. Přesto český trh práce zaostává. Ukázalo se totiž, že v rámci Evropské unie se propadl až na 16. místo. Podle magazínu Peníze.cz o tom nedávno informoval Index prosperity a finančního zdraví, který porovnává kvalitu života v Evropské unii, a který připravují experti z České spořitelny, Sociologického ústavu Akademie věd ČR a sdružení Evropa v datech.
Výnosy v Pardubickém kraji jsou nižší než v roce loňském, a to i v porovnání s výsledky celorepublikovými. Na výsledcích žní se podepsalo především počasí v jejich druhé části, kdy včasnou sklizeň znemožňoval déšť. To se podepsalo i na nízkém obsahu dusíkatých látek, což je důležité kritérium především pro potravináře – pekaře. Toto zhodnocení letošních žní na Pardubicku zaznělo to na tiskové konferenci, kterou ve středu uspořádala Regionální agrární komora Pardubického kraje.
„Jedním z nejméně pochopitelných kroků vlády ČR v případě hledání úspor ve státním rozpočtu je dvojnásobné zvýšení daně z nemovitosti i pro zemědělskou půdu. Tento krok je zcela v rozporu se, v současnosti vládou deklarovanou, snahou o zlevnění potravin."
Pokud se zdravotníci nedohodnou s ministerstvy práce a zdravotnictví na novele zákoníku práce, která navyšuje počet dobrovolných přesčasů, mohou v prosinci chybět lidé až na 24.000 nemocničních služeb. Prohlásil to včera předseda Sekce mladých lékařů České lékařské komory Jan Přáda.